Zbrinjavanje strogo zaštićenih životinja

Ekološka mreža Karlovačke županije O nama Zaštićena područja Karta Kontakt Novosti i događanja Uključite se Aktivnosti i projekti O nama Zaštićena područja Karta Kontakt Novosti i događanja Uključite se Aktivnosti i projekti

 

Aktivnosti i projekti

Monitoring

 

PROJEKT MONITORING BIJELE RODE

Tijekom 2014. godine Javna ustanova NATURA VIVA i Udruga za zaštitu okoliša i prirode EKO PAN nastavili su sa zajedničkim aktivnostima monitoringa bijele rode (Ciconia ciconia) na području Karlovačke županije.
Monitoring je proveden kroz dva obilaska gnijezda. Krajem travnja/početkom svibnja 2014. godine obiđena su sve poznate lokacije gnijezda bijele rode, pri čemu su utvrđena i neka nova gnijezda. Podaci su upisani u Obrazac za monitoring gnijezda bijelih roda (Ciconia ciconia) u Hrvatskoj i proslijeđeni Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode.
U drugom obilasku početkom srpnja 2014. godine utvrđen je broj mladih ptica u gnijezdu.
Rezultati prebrojavanja biti će uskoro objavljeni na Internet stranicama Javne ustanove.

Monitoring bijele rode (Ciconia ciconia) u Karlovačkoj županiji provodi se od 2010. godine. Posljednjih godina zajednički ga provode Javna ustanova NATURA VIVA i Udruga za zaštitu okoliša i prirode EKO PAN. Ovaj program monitoringa daje podatke o uništavanju gnijezda i dostupnosti gnijezdećeg staništa. Također, monitoringom se dobiju podaci o uspješnosti gniježđenja što pokazuje kvalitetu staništa i ukazuje na moguće pritiske i prijetnje.
Tijekom 2015. godine locirana su i kartirana 63 gnijezda, od čega su 2 novoizgrađena, 3 srušena, a 2 nisu primjećena u dosadašnjim praćenjima.

>> Monitoring bijele rode u razdoblju od 2010. do 1015.
(XLS, 70 KB)

>> Brošura - Praćnje stanja bijele rode u Karlovačkoj županiji
(PDF, 2.85 MB)

>> Letak - Rode u Karlovačkoj županiji
(PDF, 2.85 MB)

 

 

 

Vrh stranice


 


Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije
47000 Karlovac, Jurja Križanića 30
Tel/fax: 047/601-479, 601-284
e-mail: karlovac.nature@ka.t-com.hr

Početna stranica Kontakt Karta Novosti i događanja Uključite se Zbrinjavanje strogo zaštićenih životinja