O nama Zaštićena područja Karta Kontakt Novosti i događanja Uključite se Aktivnosti i projekti Ekološka mreža Karlovačke županije O nama Zaštićena područja Karta Kontakt Novosti i događanja Uključite se Aktivnosti i projekti

 

Klikni za naš facebook

 


Novosti i događanja

>> Arhiva - Novosti i događanja

 

VAŽNA OBAVIJEST

špilja Vrlovka je od 15. lipnja 2018. godine zatvorena za posjetitelje!

 


Karlovac, 18. srpnja 2018. godine

 

POVJESNI TRENUTAK ZA ZAŠTITU PRIRODE KARLOVAČKE ŽUPANIJE I JAVNU
USTANOVU NATURA VIVA

JAVNA USTANOVA NATURA partner je na dva vrijedna EU projekta:

 1. Karlovačkoj županiji na projektu – „Susret s rijekom“ 
 2. Gradu Slunju na projektu -  „Vodene tajne Slunja“.

Svečano potpisivanje vrijednih Ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fonda OP „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“, investicijskog prioriteta 6c „Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“ kojim se planira sufinanciranje troškova gore navedenih projekta, održalo se 16. srpnja u Rastokama na imanju obitelji Kovačić.
Više informacija možete pronaći na sljedećim linkovima:
MRRFEU o potpisanim projektima: https://razvoj.gov.hr/vijesti/230-milijuna-kuna-za-zastitu-okolisa-razvoj-e-usluga-i-odrzivi-urbani-razvoj/3867
Karlovačka županija o potpisanim projektima: https://www.kazup.hr/52-clanci/1000723-svecano-potpisivanje-ugovora-o-dodjeli-bespovratnih-sredstava.html
Grad Slunj o potpisanim projektima: https://www.slunj.hr/index.php/1570-svecano-potpisivanje-vrijednih-ugovora-u-rastokama
Oba projekta provode se na zaštićenim područjima županije i područjem NATURA 2000 kojima upravlja Javna ustanova NATURA VIVA a što je bio i glavni uvjet natječajne dokumentacije. Oba projekta plod su dugogodišnje suradnje s lokalnom zajednicom i sustavnog upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima županije.
Dakle zaštita prirodne baštine i promicanje održivog razvoja naših zaštićenih područja temelj je svih aktivnosti koje ćemo u narednim godinama provoditi na području županije; gradova Karlovca, Ogulina i Ozlja te na području grada Slunja.
Ovi projekti dokaz su da zaštita prirode može i mora ići ruku pod ruku sa razvojem  međutim samo pod uvjetom da se planira kvalitetno i dugoročno sagledava održivo korištenje prirodnih dobara kojima raspolažemo. Zaštita prirode investicija je u budućnost i nije nikako kočnica već eto kao što vidimo temelj razvoja čitave županije, podrška razvoju lokalnih područja, te temelj za nova radna mjesta.

 


 

Zanimljivosti iz područja zaštite prirode…

Svim čitateljima naše web stranice donosimo par zanimljivosti iz područja zaštite prirode
Potpisan je  ugovor o financiranju projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija EU. Više pročitajte na linku:
http://www.dzzp.hr/novosti/k/potpisan-ugovor-o-financiranju-projekta-razvoj-okvira-za-upravljanje-ekoloskom-mrezom-natura-2000-iz-operativnog-programa-konkurentnost-i-kohezija-eu-1583.html
U Narodnim novinama 114/2017 su objavljena dva nova pravilnika iz područja zaštite prirode. Radi se o Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, kojeg možete pogledati na linku:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2017_11_114_2663.html

i Pravilniku o naknadi štete od životinja strogo zaštićenih vrsta, koje možete pogledati na linku:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_11_114_2664.html

U Narodnim novinama 15/2018 objavljene su Izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirode, možete pročitati na linku:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_02_15_316.html


 

Listopad 2018.

 

OBILJEŽEN DAN VRLOVKE 2018.      
(Kamanje – špilja Vrlovka, petak, 12. listopada 2018.)

sl

Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije održala je u petak, 12. listopada 2018. manifestaciju DAN VRLOVKE 2018. GODINE.
U okviru obilježavanja održane su radionice na temu šišmiša, arheologije i speleologije te su sudionici posjetili špilju Vrlovku. Djeca su uživala u radionicama na kojima su  izrađivali šišmiš origamie, bojali šišmiše i dobili tetovaže šišmiša, penjali se po užetu uz korištenje speleološke opreme. Svima je ipak najzanimljivije bilo posjetiti špilju, vidjeti špiljske ukrase i doživjeti let šišmiša pri izlazu na hranjenje.
Nakon radionica održana su i predavanja: „Speleologija“, „Kako u špilji Vrlovka žive šišmiši“ i „Što nam pričaju arheološki nalazi oko špilje Vrlovke“.
Za stotinjak sudionika, djece i odraslih program je obogatilo Kulturno umjetničko društvo Kamanje svojom pjesmom i plesom.
Dan Vrlovke obilježen je ove godine po prvi puta a želje Javne ustanove je da se obilježavanje  nastavi te postane tradicija, budući da je ovo područje izuzetno vrijedno zbog svojih bioloških, geoloških, biospeleoloških i arheoloških karakteristika, a osim toga je i NATURA 2000 područje. Cilj nam je educirati djecu u nadi da će prepoznati važnost prirodnih vrijednosti i prenijeti poruku, biti ambasadori kako bi ovakva područja što duže ostala očuvana.
Osim svega navedenog kroz ovaj projekt želimo pokazati da ovaj lokalitet vrlo važan za lokalnu zajednicu i čitav kraj te može postati i motor za razvoj lokalne zajednice, jer se na platou mogu odvijati razne  manifestacije, pa nam je želja obilježavanjem Dana Vrlovke potaknuti lokalno stanovništvo na zajedničko promišljanje i suradnju te  korištenje ovog prostora koji je prilagođen za obilježavanje raznih manifestacija u smislu edukacije o vrijednostima špilje ali i šireg područja.
Manifestaciji su prisustvovali zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan- Dolinar i pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Marina Jarnjević, te načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan.
Ovom prilikom želimo zahvaliti svim sudionicima i posjetiteljima što su nam pružili podršku, a u nastavku donosimo fotogaleriju.

...

 

OBILJEŽAVANJE DANA VRLOVKE 2018. GODINE
(Kamanje – špilja Vrlovka, petak, 12. listopada 2018. godine u 16,30 sati)

sl

Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije poziva vas u
petak, 12. listopada 2018. godine u 16,30 sati u Kamanje – špilja Vrlovka
na obilježavanje

DANA VRLOVKE 2018. GODINE

U okviru obilježavanja održati će se radionice na temu šišmiša, arheologije i speleologije te će za određeni dio posjetitelja biti moguće posjetiti špilju. Također su planirana i dva predavanja: „Kako u špilji Vrlovka žive šišmiši“ i „Što nam pričaju arheološki nalazi oko špilje Vrlovke“. Predviđeno trajanje programa je do 20.00 sati.
Špilja Vrlovka je zbog svojih prirodnih vrijednosti zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode 1962. godine. Istražena je u duljini od 380 m, od kojih je 330 m uređeno za posjećivanje.
Tijekom cijele godine naseljena je šišmišima jer raspon temperatura tijekom godine omogućuje boravak raznih vrsta šišmiša. Šišmiši su sisavci i uz ptice jedini kralježnjaci koji mogu aktivno letjeti. Kako bi preživjeli zimu, zbog niskih temperatura i nedostatka hrane tijekom nepovoljnog dijela godine, šišmiši su razvili posebnu prilagodbu – hibernacija (zimski san) tijekom koje su životne funkcije usporene, a tjelesna temperatura smanjena na temperaturu okoline. Zbog toga se zimi i noću šišmiši sklanjaju u podzemna staništa kao što su špilje.
Budući da je ovo područje izuzetno vrijedno zbog svojih bioloških, geoloških, biospeleoloških i arheoloških karakteristika, a osim toga je i NATURA 2000 područje, odlučili smo jedan dan u godini posvetiti upravo špilji i to kroz edukaciju djece i javnosti kako bi pridonijeli promociji ovog iznimnog područja.
Kroz radionice i predavanja  svi zainteresirani dobiti će širu sliku potrebe zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i znamenitosti. Cilj nam je educirati djecu u nadi da će prepoznati važnost prirodnih vrijednosti i prenijeti poruku, biti ambasadori kako bi ovakva područja što duže ostala očuvana.
Osim svega navedenog kroz ovaj projekt želimo pokazati da je ovaj lokalitet vrlo važan za lokalnu zajednicu i čitav kraj te može postati i motor za razvoj lokalne zajednice, jer se na platou mogu odvijati razne manifestacije, pa nam je želja obilježavanjem Dana Vrlovke potaknuti lokalno stanovništvo na zajedničko promišljanje i suradnju te korištenje ovog prostora koji je prilagođen za obilježavanje raznih manifestacija u smislu edukacije o vrijednostima špilje ali i šireg područja.

Dostavljamo vam Program u privitku i veselimo se vašem dolasku!

NAPOMENA: Preporuka je ponijeti toplu odjeću i terensku obuću za obilazak špilje.

>> Program - DAN VRLOVKE 2018. (PDF, 0.49 MB)

 

Rujan 2018.

Terenska nastava u okviru Projekta Erasmus +
(Karlovac, 24.-26. rujna 2018. godine)

sl


Sa velikim zadovoljstvom želimo izvijestiti sve zainteresirane čitatelje naše stranice o našim aktivnostima ovog tjedna.
Javna ustanova NATURA VIVA je zajedno s Gimnazijom Karlovac partner na europskom projektu Erasmus + na kojem  osim hrvatskih partnera sudjeluju i partneri iz Italije i Poljske. Ovog tjedna su učenici srednjih škola iz zemalja partnera stigli u Hrvatsku odnosno u Karlovac kako bi zajedno sa učenicima Gimnazije Karlovac sudjelovali na terenskoj nastavi organiziranoj u okviru projekta.
Za organizaciju terenske nastave bila je zadužena Javna ustanova NATURA VIVA i Gimnazija Karlovac.
S aktivnostima smo započeli u ponedjeljak, dočekom učenika i njihovih profesora u Gimnaziji, te uvodnim predavanjima, nakon čega je uslijedio najzanimljiviji dio za učenike i profesore - terenska nastava.
U tri dana posjetili smo tri zaštićena lokaliteta u našoj županiji i to redom Značajni krajobraz Klek,  Značajni krajobraz Slunjčicu - izvor rijeke Slunjčice i Geomorfološki spomenik prirode špilju Vrlovku u Kamanju.
Sva tri dana terenske nastave učenici su sudjelovali na geomorfološko-hidrološkim i biološkim radionicama prilagođenim specifičnom terenu  uz stručno vodstvo profesora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu - Biološkog i Geografskog odsjeka.
Voditelji radionica pridonijeli su stjecanju novih vještina, znanja  i kompetencija učenika koji su dobili dobru podlogu za daljnje školovanje što je bila i ideja Javne ustanove prilikom prijave projekta.
Smatramo da je edukacija mladih vrlo važna u svim sektorima a posebno u sektoru zaštite prirode jer je ona preduvjet dobrog upravljanja i očuvanja te  promocije prirodnih vrijednosti.
Učenici su na terenu naučili puno, kroz praktičan rad i sveučilišni pristup što je dobra podloga za studij koji je sljedeći korak u njihovom školovanju.
Nakon tri dana provedenih na terenu, učenici su zajedničkim snagama pripremili prezentacije i predstavili ih svojim profesorima i voditeljima projekta. Ovotjedne aktivnosti završavaju danas završnom konferencijom za novinare i prezentacijama učenika.
Posebne zahvale želimo uputiti profesorima, voditeljima radionica: dr.sc. Mirela Sertić Peić, dr.sc. Maria Špoljar, dr. sc. Neven Bočić, dr.sc. Ivan Čanjevac, Neven Šuica, dipl.ing. kao i svim članovima tima, te Gorskoj službi spašavanja Karlovac i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Karlovac na ustupljenom plovilu i vozilu.

Kako nam je bilo možete pogledati u galeriji ispod.

...

 

 

Kolovoz 2018.

Bijela roda na području Karlovačke županije
(Karlovac, 21. kolovoza 2018. godine)

sl

Nekoliko godina za redom, Javna ustanova NATURA VIVA provodi projekt na području Karlovačke županije gdje je na gospodarskim i stambenim objektima evidentirano tri gnijezda bijele rode (Ciconia ciconia), dok na stupovima električne distribucijske mreže se nalazi  gnijezda.
Bijela roda (Ciconia ciconia) čija je zaštita i očuvanje predmet ovog projekta pripada europskim gnjezdaricama koje hranu nalaze na poljoprivrednim područjima, travnjacima i pašnjacima u vlažnim područjima, u blizini močvara i rijeka. Ova vrsta ptica je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18) i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13). 
Monitoringom tijekom 2018. godine obiđene su 83 lokacije gniježđenja, zabilježeno je 39 aktivnih gnijezda. Od toga su 3 gnijezda na stambenim i gospodarskim objektima, a 36 gnijezdo na stupovima. Broj mladih iznosi 89 jedinki.

sl

 

 

Svibanj 2018.

Prezentaciju projekta „Živjeti s parkom 2018“
koje će se održati u utorak, 22. svibnja 2018. godine
(Vrbanićev perivoj, Karlovaci, utorak, 22. svibnja 2018. godine u 11:00 sati)

sl

Grad Karlovac i županijska Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije imaju čast pozivati vas na :

Prezentaciju projekta „Živjeti s parkom 2018“
koje će se održati u utorak, 22. svibnja 2018. godine.

            Prezentacija aktivnosti u okviru projekta započeti će u 11:00 sati u Spomeniku parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj, na ulazu od strane hotela. Uvodnu riječ dati će predstavnici Javne ustanove, Grada Karlovca i Karlovačke županije.
Program će se dalje nastaviti u SPA Vrbanićev perivoj, gdje će se održati radionice u suradnji s partnerima i suradnicima.

           Kao uvod u najavljeno predstavljanje naših aktivnosti, želimo istaknuti kako je Vrbanićev perivoj sastavnica urbane cjeline grada Karlovca, a zaštićen je s ciljem očuvanja krajobrazne, biološke i kulturne vrijednosti. Stoga Javna ustanova NATURA VIVA, u suradnji s Gradom Karlovcem u Vrbanićevom perivoju redovito provodi brojne aktivnosti s ciljem stručnog održavanja i unaprjeđenja, kvalitetne interpretacije u svrhu edukacije i kontinuirane promocije ovog područja. Između ostalog već jedanaest godina provodi se projekt „Živjeti s parkom“, koji svake godine uključuje razne aktivnosti od revitalizacije, edukativnih radionica, predavanja, šetnji, prezentacija, hortikulturnog uređenja, a sve u svrhu promocije i obnove parka. Također se redovito provode mjere zaštite koje se odnose na njegu i održavanje stabala, monitoring  zdravstvenog stanja te edukaciju svih dionika u prostoru. Sve aktivnosti financijski prati Grad Karlovac kao vlasnik parka i Karlovačka županija kroz Javnu ustanovu NATURA VIVA koja upravlja parkom.
Ove godine u okviru spomenutog projekta provesti ćemo radionicu oslikavanja klupica u Vrbanićevom perivoju. U suradnji s udrugom Carpe Diem klupice u perivoju dobiti će novo osvježeno lice. Osim toga svi zainteresirani moći će se družiti s konjima Konjičkog kluba Karlovac (imati će prilike jahati) u okviru bilo terapijskog ili terenskog jahanja sa stručnim vodstvom te pogledati plesni performans inspiriran idejom za koncept predstave „Rončić“, u izvedbi udruge Free Dance. U suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić održati će se i radionica pod nazivom „Priča i radionica o životu jednog vretenca“ u kojoj će sudjelovati učenici Osnove škola Dragojle Jarnević, a mogu se uključiti i ostala zainteresirana djeca. Učenici Osnovne škole Josipdol, područne škole Tounj na svom štandu imati će prezentaciju „Tajne Tounjskog podzemlja“, a na štandu Javne ustanove svi zainteresirani će moći čuti ponešto o životu na dnu rijeke. Metode procjene zdravstvenog stanja stabala tema koju će dr.sc. Milan Pernek kroz svoju radionicu prezentirati učenicima 2. razreda Gimnazije Karlovac.
Popis svih radionica i program događanja nalazi se u nastavku ovog dopisa.
Dođite u Perivoj i uživajte u jahanju i našim radionicama!

 Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu i veselimo se Vašem dolasku!
Srdačan pozdrav

                                                                                                          Ravnateljica

                                                                                                          Darka Spudić, dipl.ing.bio.
Privitak: Kao u tekstu

 

PROGRAM

„ŽIVJETI S PARKOM 2018“
22. SVIBANJ 2018.
11:00- 13:00 SATI

Otvorenje: Uvodni i pozdravni govori ravnateljica Javne ustanove, predstavnici Grada Karlovca i Karlovačke županije.
Nakon otvorenja početak radionica.

Naziv radionice

Voditelj radionice

Trajanje

 1. „Oslikavanje klupica“

Udruga Carpe Diem
(Hrvatska volontira)

U vremenu od 11:00 do 13:00

 1. „Život na dnu rijeke“

 

Javna ustanova NATURA VIVA

U vremenu od 11:00 do 13:00

 1. „Terensko jahanje i druženje s konjima“

Konjički klub Karlovac
(stručno vodstvo)

U vremenu od 11:00 do 13:00

 1. Metode procjene zdravstvenog stanja stabala“

Dr.sc. Milan Pernek

U vremenu od 11:00 do 13:00

 1. „Plesni performans inspiriran idejom za koncept predstave Rončić“

Udriga Free Dance
(najava projekta u pripremi i nastajanju – Rončić)- Hrvatska volontira

U vremenu od 11:00 do 13:00

 1. „Priča i radionica o životu jednog vretenca“

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić- Nataša Vojnović

U vremenu od 11:00 do 13:00

 1. „Tajne Tounjskog podzemlja“

Osnovna škola Tounj

U vremenu od 11:00 do 13:00

 

Povodom obilježavanja Europskog dana Natura 2000 -
Prezentaciju projekta „Zaštita i promocija creta - Banski Moravci“
(Banski Moravci, ponedjeljak, 21. svibnja 2018. godine u 11:00 sati)

sl

Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području
Karlovačke županije i Osnovna škola Skakavac imaju čast povodom obilježavanja
Europskog dana Natura 2000 pozvati vas na:

Prezentaciju projekta „Zaštita i promocija creta - Banski Moravci“
koje će se održati u ponedjeljak, 21. svibnja 2018. godine.

Predstavljanje će započeti u 11:00 sati u Posebnom botaničkom rezervatu- cret Banski Moravci gdje će se održati prezentacija novouređene šetnice i edukativne ploče. Dio ove prezentacije je suradnja osnovnih škola, pa će tako ovom prilikom učenici Osnovne škole Skakavac svojim gostima, učenicima Osnovne škole Mahično osim razmjene iskustva i druženja prezentirati kako provode kontinuiranu analizu vode potoka Utinjčica.

Cilj događanja je promovirati ovo područje budući da su močvarna i vlažna staništa izuzetno ugrožena ima ih vrlo malo a istovremeno su iznimno važni za cjelokupni ekosustav.
Cret u Banskim Moravcima jedno od rijetkih preostalih močvarnih područja u našoj županiji i jedino zaštićeno u kategoriji posebni botanički rezervat, a osim toga ovo područje je i NATURA 2000 područje stoga je iznimno važno da ga održimo takvog te kroz edukaciju i promociju podižemo svijest o važnosti močvarnih i važnih staništa.

Ujedno želimo naglasiti da su Europska komisija i Europski parlament proglasili  21. svibanj kao „Europski dan Nature 2000“ jer je taj dan usvojena Direktiva o staništima i Life Program. Ova Direktiva, zajedno s Direktivom o pticama, dovela je do uspostave mreže Natura 2000, mreže sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije, dakle najveće mreže zaštićenih područja na svijetu koja sadržava više od 27000 područja koja su bogata prirodnim staništima i zaštićenim vrstama doprinoseći zaštiti jedinstvene Europske prirodne baštine. Natura 2000 nepoznata je većini građana stoga je cilj obilježavanja Natura 2000 dana podizanje javne svijesti o Natura 2000 ekološkoj mreži te se tako diljem Europe taj dan obilježava kao Natura 2000 dan.
Natura 2000 je jedna od najvećih europskih dostignuća za zaštitu prirode i temeljni program kojim Europska unija pokušava zaustaviti negativne trendove izumiranja mnogih vrsta i njihovih staništa.

Diljem Europe države članice organiziraju različite aktivnosti za javnost kako bi obilježile taj dan i slavile prirodnu i kulturnu baštinu od festivala izložbi fotografija stručno vođenih tura, šetnji, različitih aktivnosti za djecu itd. Mi smo se odlučili na taj dan educirati javnost o našem zaštićenom području, prezentirati poučnu tablu i šetnicu te povezati škole, turističke djelatnike, lokalne OPG-ove, te sve ostale pružatelje usluga kako bi jačali odgovornu svijest o potrebi zaštite prirode i doprinijeli razvoju te promociji održivih aktivnosti malih razmjera bliskih prirodnom okolišu. Obzirom da je 2018. godina proglašena europskom godinom kulturne baštine želja nam je ovim projektom potaknuti sinergiju između kulturne i prirodne baštine stoga u našim projektnim aktivnostima kombiniramo oboje.

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Ožujak 2018.

Obilježili smo Svjetski dana voda u Tounju
(Tounj, 22. ožujka 2018. godine)

sl

Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se istaknula važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Voda pokriva 70% zemljine površine, a resursi pitke vode u cijelom svijetu ugroženi su, ne samo zbog prekomjernog korištenja i neodgovarajućeg upravljanja, nego i zbog povećanog zagađenja okoliša.
Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. godine u Rio de Janeiro, a od 1993. godine se obilježava svake godine s naglaskom na drugu temu.
Ovogodišnja tema „Priroda za vodu“ istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode i koja su nam to prirodna rješenja na raspolaganju za izazove s kojima se susrećemo u 21 stoljeću.  Pitanje koje si postavljamo na današnji dan je kako smanjiti poplave, suše i onečišćenje vode, a odgovor se krije upravo  u samoj prirodi. Dakle, to se postiže očuvanjem prirodnih poplavnih područja uz rijeke i očuvanje krškog podzemlja, usmjeravanje na zelenu infrastrukturu gdje god je moguće, očuvanje ekosustava i provođenje konkretnih mjera njihove zaštite. Tako štitimo zalihe i kakvoću podzemne vode koja nam predstavlja prirodni kapital bez kojeg nema života.

Danas 2,1 milijarda ljudi živi bez pitke vode kod kuće što bitno utječe na zdravlje i kvalitetu života a isto tako je poznata činjenica da 80% svih bolesti nastaje zbog nečiste vode za piće. Koliko je voda važna za život podsjetili su se danas i učenici Osnovne škole Lucije Capan u Tounju.

Naime, Javna ustanova NATURA VIVA svake godine kroz svoje programe edukacije promovira održivost upravljanja vodnim resursima, a danas je povodom obilježavanja Svjetskog dan voda na poziv prof. Dražena Valentina održano predavanje na temu voda i zaštićenih prirodnih vrijednosti Karlovačke županije. Predavanje u okviru kojeg je prikazan i film o Značajnom krajobrazu Slunjčica za učenike od prvog do osmog razreda održala je ispred Javne ustanove NATURA VIVA Martina Pavlović Sušilović, mag.ing. agr.. Nakon predavanja i prezentacije filma razgovarali smo o važnosti vode, kako pridonijeti što čišćoj vodi, kao i o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti Tounjskog područja. Učenici su svojim sudjelovanjem pokazali zavidno znanje i interes za prirodna bogatstva koja pruža kraj u kojem žive.

sl

sl

sl

 

PRIDRUŽITE NAM SE U AKCIJI PREBROJAVANJA
KOCKAVICE (Fritillaria meleagris L.) u 2018. godini
(Karlovac, ožujak 2018. godine)

sl

Javna ustanova NATURA VIVA je još 2011. godine krenula u aktivnost praćenja stanja (monitoring) kockavice (Fritillaria meleagris) zajedno s osnovnim i srednjim školama.
Kockavica je zeljasta trajnica koja se razvija iz lukovice, a u rano proljeće, tijekom ožujka i travnja, na kraju stabljike visoke 30 cm razvija pojedinačne cvjetove. Cvjetovi su veliki, viseći, purpurno obojeni sa šarama u obliku šahovnice po čemu je i dobila ime. Razmnožava se sjemenom i vegetativno putem lukovica. Kockavica je rasprostranjena na vlažnim livadama, u riječnim dolinama te svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. To je ugrožena vrsta zbog gubitka vlažnih livada uslijed zaraštavanja drvenastom vegetacijom do kojih dolazi zbog prestanka košnje i ispaše. Kockavica je osjetljiva vrsta (VU) i kao takva uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske, a strogo zaštićena je prema Zakonu o zaštiti prirode.

Stoga je zadatak pratiti njenu rasprostranjenost na prirodnim staništima kako bi ostala sačuvana te kako bi pravovremeno kontrolirali uvjete zaštite ukoliko je potrebno.

POZIVAMO SVE KOJI UOČE OVU STROGO ZAŠTIĆENU BILJKU
DA SE UKLJUČE U AKCIJU PREBROJAVANJA

Ukoliko uočite kockavicu ili znate mjesto gdje se nalazi molimo Vas da nam javite u Javnu ustanovu NATURA VIVA na broj 047/601 479 ili mail: karlovac.nature@ka.t-com.hr kako bi naši djelatnici izvršili monitoring koji podrazumijeva prebrojavanje jedinki na lokaciji nalaska.

 

sl

sl

 

 

U veterinarsku ambulantu PET PLUS u Karlovcu zaprimljena teško stradala ženka dabra
(Karlovac, 14. ožujka 2018. godine)

sl

Danas smo se uputili u veterinarsku ambulantu PET PLUS u Karlovcu gdje su zaprimili jednu teško stradalu ženku dabra (Castor fiber). Stradala je na prometnici Zagreb - Karlovac kod Draganića. Nakon što joj je pružena prva pomoć od strane dr. veterine Nine i Nenada Domišljanovića, prevezli smo ju na Veterinarski fakultet u Zagrebu gdje su dogovorene daljnje pretrage budući da je ostala nepokretna. Nakon napravljenog rendgenskog snimka i pregleda kirurga, ustanovljen je prijelom kralježnice i višestruki prijelomi rebara, krvarenje u plućima te je odlučeno uspavati životinju. Dabar je vodena i kopnena životinja i najveći glodavac sjevenih krajeva. Živi na vodenim otocima i vodenim površinama, isključivi je biljojed koji se hrani zeljastim biljem. najpoznatiji je kao "građevinac" koji gradi brane na tekućicama i usput stvara određene štete. U Hrvatskoj je nestao krajem 19.st., a ponovo je vraćen od 1996. do 1998. g. U Hrvatskoj se, prema Zakona o lovu, dabar se tretira kao divljač, ali je, na temelju Pravilnika o lovostaju, zaštićena životinja i tijekom cijele godine zabranjen je lov na dabrove. Zakonom su predviđene i vrlo visoke kazne koje se kreću od 25.000,00 do 200.000,00 kuna za prekršitelje te zabrane. Osim što je zaštićen lovostajem dabar spada u strogo zaštićenu vrstu, sukladno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013 i 73/2017). Hvala dr.vet. Nina i Nenad iz PET PLUS.

 

 

HEP, Elektra Karlovac postavlja nosače za gnijezda na stupove
(Karlovac, 13. ožujka 2018. godine)

sl

Budući da se proljeće bliži, nastojali smo se što bolje pripremiti za dolazak naših pernatih prijatelja bijele rode. Tako smo zamolili HEP, Elektru Karlovac, da na stupove koje rode smatraju svojim domom postave nosače za gnijezda kako bi se ove selice mogle useliti po povratku u našu županiju. Hvala našim suradnicima u HEP-u i dobronamjernim stanovnicima Jurovskog Broda i Velike Pake.

 

 

NAHRANIMO PTICE ZIMI
(Karlovac, 2. ožujka 2018. godine)

sl

Ovih dana svjedočimo izrazito niskim temperaturama i tlu prekrivenom debelim slojem snijega što otežava malim pticama pronalazak hrane. Zbog toga smo odlučili u zaštićenom području Spomenik parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj u Karlovcu i u arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac postaviti hranilice za male ptice.
Zahvaljujući suradnji Javne ustanove NATURA VIVA sa Šumarskom i drvodjelskom školom Karlovac i uz donaciju hrane za ptice iz dućana ZOO Vili u Karlovcu hranilice su postavljene i napunjene hranom dana 02.03.2018. godine na 2 lokacije u Vrbanićevom perivoju. Javna ustanova brinuti će se svakodnevno za hranilice zahvaljujući donaciji tijekom ovog razdoblja visokog snijega.
Iako, prema mišljenju stručnjaka, opstanak ptica ne ovisi o zimskom hranjenju, ali njihov broj u proljeće ovisi o okolnostima zime. Uslijed djelovanja čovjeka, brojna prirodna staništa koja osiguravaju hranu pticama zimi su uništena pa je ljudska pomoć oko hranjenja ptica zimi dobrodošla.
Ovim putem pomažemo pticama pronalazak hrane i time povećavamo šanse za preživljavanje. Djelatnici Javne ustanove su postavili hranilice, ali apeliramo na građane da slobodno nadopune hranilice sjemenkama za ptice koje mogu kupiti u trgovinama za kućne ljubimce. Uz tu dobrotvornu gestu, građani će imati priliku promatrati različite vrste ptica te njihovo ponašanje iz neposredne blizine. Budući da je jedno od pravila zimskog hranjenja da se to čini redovito tijekom zime, vjerujemo da ćemo uz pomoć građana koji su do sada već pokazali izraziti senzibilitet za različite vrste divljih životinja, a posebice ptica, uspjeti se pridržavati tog pravila. Osim hrane koju možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama, također im možete ponuditi i sušeno voće od kojih je najvažnija jabuka te pripremiti razne vrste sjemenki pomiješanih sa svinjskom masti.
Kućice za ptice postavili su djelatnici Javne ustanove uz pomoć našeg dragog vanjskog suradnika g. Josipa Šuta, koji se uvijek s veseljem priključuje akcijama Ustanove.
Ovom prilikom Javna ustanova NATURA VIVA zahvaljuje našem stalnom suradniku, vrijednom majstoru g. Kristijanu iz radionice Šumarske i drvodjeljske škole koji je izradio kućice i  dućanu ZOO Vili Karlovac, koji je donirao hranu za ptice.

sl

sl

sl

sl

sl

 

 

Veljača 2018.

SPAŠAVANJE STROGO ZAŠTIĆENIH ŽIVOTINJA – SOVA U MAHIĆNU
(Karlovac, 21. veljače 2018. godine)

sl

U srijedu, 21.02.2018. Javnoj ustanovi NATURA VIVA je dojavljeno da se u naselju Gornje Pokupje na području Karlovačke županije nalazi ozlijeđena strogo zaštićena jedinka sove. Po dojavi, odmah su na teren izašli djelatnici Javne ustanove i postupili po protokolu Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13)  i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13) kojim je propisano da se svaka ozlijeđena ili bolesna jedinka divlje i strogo zaštićene životinje zbrine i prijavi putem obrasca za dojavu Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu (HAOP) koja u okviru Sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja vodi evidenciju.
Sovi je krilo bilo uhvaćeno u žičanu ogradu te je bilo potrebno odrezati dio žice kako bi oslobodili životinju i odvezli u Veterinarsku stanicu Karlovac gdje joj je pružena potrebna pomoć i njega. Prema prvim nalazima, sova ima slomljeno krilo u zglobu, a uslijed dugotrajne zarobljenosti na žici pothladila se i iscrpila. Nakon oporavka, sova će biti prebačena u jedno od registriranih oporavilišta u Hrvatskoj.
Jedinke strogo zaštićenih vrsta iz prirode koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane zbrinjavaju u oporavilištima za divlje životinje u kojima se privremeno skrbi o jedinkama strogo zaštićenih zavičajnih vrsta životinja iz prirode radi njihovog povratka u prirodu ili repopulacije i/ili reintrodukcije, odnosno gdje jedinke kritično ugroženih zavičajnih vrsta koje su nesposobne za povratak u prirodu trajno borave.

sl

sl

 

 

IZVJEŠĆE NADZORA U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA SPOMENICI PARKOVNE ARHITEKTURE VRBANIĆEV PERIVOJ I MARMONTOVA ALEJA U KARLOVCU I U ZNAČAJNOM KRAJOBRAZU SLUNJČICA
(Karlovac, 5. veljače 2018. godine)

sl

Uslijed velike količine padalina (mokrog snijega) tijekom vikenda (petak - subota)  u značajnom krajobrazu Slunjčica (naselje Rastoke) došlo je do odrona s kamene stijene koji se strovalio u neposrednu blizinu kuća (stanara) naselja Rastoka (Petrovići, Jarebi, Kovačevići, Lalići), odnosno u kanal rijeke Slunjčice  srećom bez ljudskih žrtava, odnosno štete po cijenu imovine i ljudi.
Na lokaciji zahvata djelatnici VGI za mali sliv Kupa Karlovac s mehanizacijom intenzivno rade na izvlačenju golemih gromada kamenog materijala iz rijeke, sanaciji korita rijeke kako bi voda mogla neometano otjecati. Od strane Javne ustanove na terenu je nazočan djelatnik ustanove Joso Radočaj koji redovno izvještava Javnu ustanovu o sanaciji istog.
Kontaktirani su i djelatnici VGI Kupa Karlovac te komunalni redar Grada Slunja.

Ujedno je od strane čuvara prirode obavljen nadzor spomenika parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj i Marmontova aleja u Karlovcu u kojima nisu uočene i evidentirane štete uslijed velike količine padalina (mokrog snijega), već je stanje uredno, pješačke staze su očišćene i prohodne, a čim dopuste vremenske prilike će se sitno otpalo granje pokupiti s tri lokacije  unutar parka.

(Klikni na slike za povećanje!)

slika slslika

slika slslika

 

 

02. VELJAČE 2018.- SVJETSKI DAN VLAŽNIH STANIŠTA
(Karlovac, 2. veljače 2018. godine)

sl

Jedan od važnijih međunarodnih sporazuma o zaštiti prirode je Ramsarska konvencija o močvarnim staništima potpisana u iranskom gradu Ramsaru 1971. godine. Ovu konvenciju do sada je potpisalo 169 država svijeta, među kojima je i Hrvatska. Datum kada je ova najstarija okolišna konvencija usvojena je 2. veljače i taj dan slavi se kao Svjetski dan močvara. Cilj Konvencije je zaustaviti uništavanje močvarnih područja te osigurati njihovo očuvanje i razumno korištenje. Vlažna staništa podrazumijevaju područje sa ekosustavom na prijelazu iz suhog u mokro, to su područja močvara, cretova, tresetišta ili vode, bilo da je ona prirodna ili umjetna, privremena ili trajna sa tekućom ili stajaćom vodom bilo slatkom, slanom ili boćatom uključujući i morska područja u kojima razina vode za vrijeme oseke ne prelazi 6 m. Države potpisnice obvezale su se na očuvanje i mudro korištenje svih močvarnih i vlažnih staništa kroz lokalne i nacionalne aktivnosti i međunarodnu suradnju kao doprinos postizanju održivog razvitka u cijelom svijetu. Na Ramsarskom popisu nalaze se i  naši parkovi prirode: Lonjsko polje, Kopački rit i Vransko jezero, Ornitološki rezervat s ribnjacima Crna Mlaka i Delta Neretve. Močvarna staništa su iznimno važna ne samo kao središta biološke raznolikosti, staništa biljnim i životinjskim vrstama već nas štite od poplava jer poput prirodnih spužvi upijaju višak oborina pa samim tim obnavljaju podzemne vode, u obalnim područjima učvršćuju obalu i štite od vremenskih nepogoda, osiguravaju nam hranu i drvnu sirovinu, podižu atraktivnost nekog odredišta u smislu posjećivanja. Bez obzira na sve ove blagodati kroz povijest su se ova područja degradirala i uništavala a svijest o potrebi očuvanja razvila se tek u novije vrijeme. Procjenjuje se da je od 1900-te do danas u svijetu izgubljena gotovo polovica močvarnih i vlažnih staništa. Danas je taj trend usporen iako se u nekim dijelovima svijeta taj trend nastavlja. Razlozi ugroženosti su pretvaranje u poljoprivredne površine, urbanizacija i izgradnja infrastrukture, promjene vodnog režima i dostupnosti vode i dr.
Na području naše županije nalaze se vrijedna vlažna i močvarna područja kao što su rijeke, jezera, ponori, poplavne šume i cret Banski Moravci zaštićen u kategoriji posebnog botaničkog rezervata. Cretovi spadaju u najrjeđa i najugroženija staništa u Hrvatskoj. Javna ustanova kroz sustav upravljanja ovim područjem redovito surađuje sa OŠ Skakavac kojoj je cret mjesto terenske nastave i edukacije u okviru koje provodi i akcije čišćenja čime uvelike doprinosi održavanju i sprečavanju sukcesije koja je jedan od glavnih uzroka degradacije ovog staništa. Uoči obilježavanja Svjetskog dan močvarnih i vlažnih staništa Javna ustanova je sudjelovala na predavanju i radionici u Osnovnoj školi Skakavac kako bismo zajedno nastavili brigu o ovom području.
Održano je predavanje na temu „Močvarna i vlažna staništa“ , koju je održala djelatnica Javne ustanove Martina Pavlović Sušilović. U sklopu predavanja održana je vrlo zanimljiva, zabavna i inovativna radionica koju je osmislila učiteljica kemije i tehničke kulture Blaženka Mravunac, a sudjelovali su učenici 7. i 8. razreda OŠ Skakavac. Ova radionica odličan je model za primjenu na terenu u samom botaničkom rezervatu ne samo za učenike već i za sve posjetitelje creta.
Nakon predavanja održan je sastanak o budućim konkretnim aktivnostima zaštite i održavanja creta te o mogućnostima suradnje sa predstavnicima OPG Marinković i Žitne lađe Aurora Colapis na temu edukacije i posjećivanja creta Banski Moravci.

(Klikni na slike za povećanje!)

slika slslika

slika slslika

slika slslika

slika slslika

 

Siječanj 2018.

ODRŽANA SVEČANOST ZATVARANJA PROJEKTA
(Zagreb, 16. siječnja 2018. godine)

sl

Dana 16. siječnja u Kući Europe održana je svečanost zatvaranja projekta „Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u informiranju i podizanju svijesti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti“ financiranog u okviru Prijelaznog instrumenta Europske unije za Republiku Hrvatsku.
Na svečanosti su predstavljeni rezultati projekta kao što su koncept budućeg Informacijsko-edukacijskog centra Diverterra te tzv. virtualni muzej (mobilna komponenta) s ciljem informiranja i edukacije djece i cjelokupne javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti.
Svim prisutnima obratila se ravnateljica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu dr.sc. Ivana Gudelj, Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek, prof. dr.sc. Branka Ramljak, državna tajnica pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, voditeljica projektnog tima Tihana Ivić, Krešo Troha, voditelj projekta za zajednicu izvođača i Dražen Nikolić, član konzorcija.
Nakon održanih predavanja sudionici su mogli pogledati i isprobati neke od mobilnih komponenti koje su proizišle iz ovog projekta.

sl

sl

 

Prosinac 2017.

NADZOR U SPA VRBANIĆEV PERIVOJ I MARMONTOVA ALEJA
(Karlovac, 12. prosinca 2017. godine)

Karlovac

Uslijed olujnog nevremena koje prevladava gotovo na cijelom području Hrvatske u ponedjeljak 11.12.2017. g. i utorak 12.12.2017. g. od strane službe čuvara prirode Javne ustanove obavljen je nadzor spomenika parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj i Marmontova aleja u Karlovcu - zaštićenih područja prirode kojima upravlja Javna ustanova NATURA VIVA u smislu zaštite, održavanja, korištenja i promicanja istih. Nadzorom je evidentirano da u navedenim parkovima nema kalamiteta (vjetroizvala, srušenih stabala, grana i vrhova stabala), što pokazuje primjer da se istim upravlja vrlo kvalitetno, stručno i odgovorno u suradnji s Gradom Karlovcem, gradskim tvrtkama, te ovlaštenim izrađivačima studija o zdravstvenom stanju stabala u parkovima, a po kojima se izvode mjere zaštite i održavanja (orezivanje, rušenje, sadnja novih stabala i ostalo). Istim ne samo da se čuva izvornost parka, već i sigurnost posjetitelja i drugih dionika koji obavljaju aktivnosti u istima.

Karlovac

 

 

Svjetski dan tla, 05. prosinac 2017.
(Karlovac, 5. prosinca 2017. godine)

sl

Povodom Svjetskog dana tla, koji se obilježava 5. prosinca, jučer je u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održano predavanje na temu „Tlo i prirodne katastrofe“. Predavanje je održao prof. dr. sc. Ivica Kisić, dipl. ing. agr., pročelnik Sekcije za tlo, koji je ovom prigodom ukazao probleme koji nas očekuju u budućnosti ukoliko ne promijenimo način na koji se odnosimo prema tlu. Ispred Javne ustanove predavanju je prisustvovala djelatnica Martina Pavlović Sušilović.
Sve okupljene na predavanju uvodnim riječima pozdravili su  predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić i predsjednik znanstvenog vijeća za zaštitu prirode akademik Ferdo Bašić.
Na predavanju su iznesene  činjenice kao na primjer da 95% hrane potječe iz tla, da 10 do 15 milijuna raznih organizama ima u samo jednom gramu tla, da je za dobivanje jednog kilograma govedine potrebno utrošiti 15,5 tisuća litara vode govore o ugroženosti ljudske populacije od nedostatka vode i hrane u bliskoj budućnosti, kojoj je jedina alternativa proizvodnja hrane u laboratoriju iz matičnih stanica. Prirodne katastrofe kao što se poplave, oluje, potresi, klizišta, suše, požari i vulkanske erupcije sve učestalije i jačim intenzitetom prijete ljudima uništavajući im domove, imovinu, poljoprivredne površine, ali i odnoseći ljudske živote. Neke od ovih katastrofa su uzrokovane  prirodnim procesima i ne mogu se spriječiti, ali za znatni broj odgovoran je čovjek svojim ponašanjem prema tlu, a samim time i prema prirodi koja mu vraća sve učinjeno. Svjetski dan tla upravo je dobar povod da razmislimo kako se odnosimo prema tlu, obzirom da nas ono hrani, te kako možemo pridonijeti smanjenju prirodnih katastrofa.
Nakon predavanja razvila se diskusija koja je polučila i neke zaključke, a to su da se klima strahovito mijenja, prirodni procesi se ne mogu mijenjati već ublažiti, tlo je vrlo ograničen resurs i potrebno ga je čuvati, poljoprivreda ako je intenzivna može negativno utjecati na prirodu, ali može i poticati bioraznolikost, kao što je to slučaj sa održavanjem travnjaka. Također poželjno je da imamo što više prirodnih retencija, kako bi smanjiti poplave, da razvijamo agro-šumarstvo kako bi smanjili požare.

sl

sl

sl

sl

 

Bijela roda na rijeci Korani
(Karlovac, 5. prosinca 2017. godine)

sl

Ovih hladnijih dana pojačan je nadzor bijele rode od strane čuvara prirode, koja se nalazi na  desnoj obali rijeke Korane u Karlovcu u neposrednoj blizini starog drvenog mosta i novog pontonskog mosta. Ista je dobre vitalnosti, povremeno leti, noću se zadržava na krovovima kuća u neposrednoj blizini drvenog mosta. Za sada se još uvijek hrani  gujavicama, kukcima, žabama, ali i dopunjavanjem prehrane od strane građana, čuvara prirode (pileća jetrica, pileći želuci, pileća prsa, ribice i ostalom hranom).
U slučaju padalina (snijega) od strane Javne ustanove organizirat će se pojačana skrb nad istom (zbrinjavanje i ostalo).

sl

 

Studeni 2017.

PROJEKTI PRIJAVLJENI NA OP „KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2014.-2020.“
(studeni 2017. godine)

sl

1.) Javna ustanova prijavila je kao partner s Gradom Slunjem projekt radnog naziva "Vodene tajne Slunja" na Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" KK.06.1.2.02.
U okviru projekta Javna ustanova se obvezala na provedbu aktivnosti:

 • Ulaganja u istraživačku stanicu JU NATURA VIVA
 • Uvođenje sanitarnog čvora za Istraživačku stanicu
 • Uspostava edukacijskog paketa za posjetitelje ZK Slunjčica
 • Definiranje edukativnih/prezentacijskih materijala za vodstva grupe slijepih i slabovidnih
 • Edukacija dionika lokalne razine
 • Edukacija djelatnika JU NATURA VIVA

2.) Javna ustanova NATURA VIVA i Karlovačka županija potpisali su Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta "Susret s rijekom" na kojem surađuju gradovi Ogulin, Karlovac i Ozalj u Karlovačkoj županiji s ciljem doprinosa održivom korištenju i očuvanju biološke ravnoteže Natura područja u Karlovačkoj županiji. Projekt je prijavljen na Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" KK.06.1.2.02. Aktivnosti Javne ustanove na projektu se odnose na:

 • Izrada „Studije bio-ekološke valorizacije i prostorne analize dijela Natura 2000 područja -rijeka Korana nizvodno od Slunja za potrebe planiranja interpretacije i edukacije prema načelima održivog korištenja“
 • Izrada „Studije bio-ekološke valorizacije i prostorne analize Natura 2000 područja - rijeka Kupe na području KŽ za potrebe planiranja interpretacije i edukacije prema načelima održivog korištenja“
 • Izrada Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima za cijelo projektno područje
 • Izrada sadržajnog rješenja/tekstova edukativnih materijala za NATURA 2000 područja Korana nizvodno od Slunja, Kupa u KŽ  i Đulin ponor
 • Izrada prezentacijsko interpretacijskog koncepta za NATURA 2000 područja Korana nizvodno od Slunja, Kupa u KŽ  i Đulin ponor
 • Održavanje šest (6) radionica za edukatore na temu NATURA 2000 područja u Karlovačkoj županiji, u gradovima Karlovac, Ozalj, Ogulin
 • Održavanje tri (3) javne tribine za opću javnost o NATURA 2000 područjima s naglaskom na dijelove mreže koji se nalaze u Karlovcu, Ogulinu i Ozlju
 • Grafičko oblikovanje i tisak edukativnog letka o NATURA 2000 područjima u Karlovačkoj županiji
 • Razmjena iskustva po pitanju upravljanja Natura 2000 područjima - studijsko putovanje na deltu Neretve
 • Organizacija konferencije na temu ''Održivi razvoj Natura 2000 područja u Karlovačkoj županiji''

sl

 

Projekt pješačke staze Klek
(Klek, studeni 2017. godine)

sl

Javna ustanova NATURA VIVA je tijekom 2017. godine krenula u realizaciju pripreme dokumentacije i interpretativno edukativnih sadržaja za ulaznu točku za zaštićeno područje Značajni krajobraz Klek. Kroz provedbu redovnih aktivnosti u koordinaciji s Gradom Ogulinom, Javna ustanova je dogovorila partnerstvo na projektu koji se odnosi na uređenje pješačke staze Klek s vidikovcima i odmorištima na planinarskoj stazi na Kleku. Projekt uključuje izradu potrebne dokumentacije uređenja i opremanja pješačke staze Klek od strane tvrtke KREATIVNI KRAJOBRAZI D.O.O. koju je angažirao Grad Ogulin. Projektom će osim zaštićenog područja biti obuhvaćeno i šire područje Kleka kao što su Vučići, izvor Franjkovac, Bjelsko, Golubinac, Vidikovac Loza. Pripremljeni projekt kandidirati će se na natječaj EU fonda Natječaj za provedbu podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanju otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekoloških“ tip operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale infrastrukture“.

U okviru pripreme projekta obišao se teren s predstavnicima Grada Ogulina, PD Klek, Javne ustanove i tvrtke Kreativni krajobrazi.

(Klikni na slike za povećanje!)

slika spacerslika

slika spacerslika

slika spacerslika

slika spacerslika

slika spacerslika

slika spacerslika

 

Projekt Erasmus+
(Travedona-Monate u Italiji, 6. i 7. studeni 2017. godine)

sl

Javna ustanova NATURA VIVA je partner na projektu „Written On Water“ u okviru Erasmus+ programa zajedno s Gimnazijom Karlovac te partnerima iz Italije i Poljske.
Cilj projekta je poboljšanje razvoja vještina kod učenika iz škola partnera, uključujući i  razumijevanje znanstvenih metoda, znanje laboratorijskih vještina i ostvarenje stručnog rječnika na stranom jeziku.
Fokus WoW projekta su rijeke, stoga i udruživanje partnera koji već imaju iskustva u radu na lokalnim rijekama s velikom biološkom raznolikošću.

Rezultati projekta  su: smjernice za učenje na temelju radnog iskustva za srednje škole, razvoj, povećan broj škola koje uče kroz iskustvo na terenu, ojačana suradnja između obrazovnih institucija i vanjskih organizacija s ciljem razvoja učenja na temelju radnog iskustva, povećan broj učenika koji će nastaviti svoje obrazovanje u prirodnim znanostima, razvijanja vještina učenika i profesora kroz praktičan rad na stranom jeziku.

Program sastanka obuhvaćao je 6. i 7. studeni 2017. godine u mjestu Travedona-Monate u Italiji. Sastanku su prisustvovali svi partneri na projektu:

 • GRAIA (Gestione Ricera Ambientale Ittica Acque) iz Varano Borghi (Italija),
 • Škola CALINI iz Brescia (Italija),
 • Udruga GAJA iz Wilkowice (Poljska),
 • Škola drvne industrije iz Žywiec (Poljska),
 • Javna ustanova NATURA VIVA,
 • Gimnazija Karlovac.

Tijekom dva dana, 6. i 7. studenog 2017. godine, nakon predstavljanja svih partnera i njihovih aktivnosti kroz kratke prezentacije, prošlo se kroz ciljeve projekta u okviru Erasmus Programa. U nastavku sastanka detaljno su analizirane aktivnosti mobilnosti učenika kroz koju će se promovirati učenje na temelju iskustva na terenu (Work Based Learning) i razvijanje novih modela istih. Kroz aktivnosti učenici će postići relevantne vještine, poboljšati strane jezike, timski rad, odgovornosti i kritičko razmišljanje što će doprinijeti jačanju kompetencija koje će biti certificirane.

Kroz aktivnosti projekta oba partnera svake zemlje organiziraju unutar tri godine trajanja projekta 1 sastanak (2019. godine u Hrvatskoj), 1 trening mobilnosti u trajanju od 6 dana (rujan 2018. godine) i 1 Dan voda (ožujak 2019. godine).
Nadalje, raspravljalo se o izlaznim podacima i Direktivi o vodama, 2000/60 te iskustvima svih partnera u analizi voda te kompetencija na terenu.
Kao zaključak utvrđene su uloge i odgovornosti svakog partnera unutar projekta te razrađen vremenski okvir za sve aktivnosti kroz tri godine trajanja projekta.

U tom smislu obaveze Javne ustanove u 2018. godini su:

 • Organizirati i provesti trening mobilnosti kroz aktivnosti na terenu u trajanju od 6 dana za partnera projekta. To uključuje organizaciju smještaja za sudionike projekta, organizaciju prijevoza do zaštićenih područja koja su poligoni za učenje, osmišljavanje i provedba sadržaja na terenu (terenski rad) te osiguravanje sve potrebne infrastrukture, materijala i opreme za provedbu aktivnosti;
 • Prisustvovati zajedničkom sastanku partnera u Poljskoj;
 • Prisustvovati treningu mobilnosti u Italiji (Brescia).

Svi troškovi na projektu predviđeni su proračunom projekta i kao takvi će biti osigurani svim partnerima po stavkama proračuna projekta.
Odgovorne osobe za provedbu projekta ispred Javne ustanove NATURA VIVA su:

 • Voditeljica projekta Darka Spudić, dipl.ing.biol.
 • Suradnice na projektu: Martina Petrak, dipl.ing.biol. i Martina Pavlović Sušilović, dipl. ing. agr.

 • sl
 • sl

   

  Završno izvješće projekta Zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)“ na području Karlovačke županije u 2017. godini
  (Karlovac, studeni 2017. godine)

  sl

  Javna ustanova „ NATURA VIVA“ je u 2017. godini, kao i prethodnih godina  provodila projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode“ na području  Karlovačke županije, zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u smislu sufinanciranja  projekta davanjem sredstava pomoći vlasnicima, odnosno korisnicima na čijim se  objektima (krovovima, dimnjacima, gospodarskim i poslovnim objektima) nalaze gnijezda bijelih roda na način da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje u isplati 50% financijskih sredstava, a 50% financijskih sredstava osigurava Javna ustanova temeljem godišnjeg financijskog plana (350,00 kuna/ gnijezdu osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, temeljem tražene dokumentacije (Popisa vlasnika objekata na čijim se krovovima, dimnjacima, gospodarskim i poslovnim objektima nalaze gnijezda bijelih roda kao i temeljem Zapisnika Povjerenstva  za utvrđivanje prava isplate sredstava pomoći vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda), a 350,00 kuna /gnijezdu osigurava Karlovačka županija. Na području Karlovačke županije evidentirana su tri gnijezda na objektima čijim vlasnicima su isplaćena sredstva pomoći u 2017. godini.
  U okviru projekta obiđene i evidentirane su sve lokacije gnijezda bijelih roda na području Karlovačke županije od ranijih godina. Prilikom obilaska ispunjeni su formulari koje je izradila Javna ustanova za potrebe projekta. Tijekom monitoringa bilježen je broj gnijezda, njegova aktivnost, lokacija, geografske koordinate, uspješnost gniježđenja, eventualne prijetnje uspješnosti gniježđenja, opasnost od elektrokucije (na gnijezdima izgrađenim na stupovima distribucijske električne mreže HEP-a), starost gnijezda i dr.
  Tijekom trajanja monitoringa vlasnicima, odnosno korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda od strane djelatnika Javne ustanove dostavljeni su obrasci (Zahtjev za korištenje sredstava pomoći, Izjava o točnosti upisanih podataka, Izjava o suvlasništvu, vlasnički, odnosno posjedovni list, broj tekućeg odnosno žiro računa i dr.) koje su isti popunili, te dostavili u Javnu ustanovu.
  Na temelju prikupljene dokumentacije, unutar Javne ustanove osnovano je Povjerenstvo za utvrđivanje valjanosti podnesenih Zahtjeva i prava isplate sredstava pomoći vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijele rode, te su 20. studenog 2017. godine  u potpunosti sredstva u iznosu od 700,00 kuna/gnijezdu isplaćena istima.

  sl

  sl


  Nove klupice za odmor na planinarskoj stazi na Klek
  (Klek, studeni 2017. godine)

  sl

  Javna ustanova NATURA VIVA je unutar svojih aktivnosti promocije i interpretacije zaštićenog područja ZK Klek, postavila tri klupice za odmor na planinarskoj stazi na Kleku. Tijekom dugogodišnjeg iskustva na terenu i zahvaljujući uskoj suradnji s PD Klek pokazala se potreba postavljanja nekoliko klupa na mjestima za odmor na planinarskoj stazi prema planinarskom domu na Kleku. Klupe su izrađene od strane djelatnika Javne ustanove te postavljene zajedno sa članovima Planinarskog društva Klek na tri točke na planinarskoj stazi.
  Klek je poznat posjetiteljima i planinarima iz cijele Hrvatske kao zanimljivo odredište prepuno krajobrazne raznolikosti gdje se mogu vidjeti ponori, pretplaninske livade s rijetkim biljkama, točila, brojni potoci i vlažna staništa za koja su vezane pojedine biljne vrste. Planinarska staza na kojoj su postavljene klupe sadrži i interpretativni sadržaj o geologiji, flori i fauni značajnog krajobraza Klek što posjetiteljima pruža priliku doznati pojedine podatke o ovom području dok odmaraju na klupama s kojih se pružaju impresivni pogledi.

  sl

  sl

   

  Listopad 2017.

   

  Skup stručnih službi 2017.
  (Makarska, 25.-27. listopada 2017. godine)

  sl

  Prošlog mjeseca u periodu od 25.10. do 27. 10.2017. godine u Hotelu Dalmacija u Makarskoj održan je 11. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Stručni skup svake godine organizira Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a ove godine domaćin skupa bila je Javna ustanova Park prirode Biokovo. Cilj niza stručnih predavanja koja su održana  je edukacija djelatnika javnih ustanova, informiranje i razmjena iskustava a sve u svrhu očuvanja, promicanja, zaštite i učinkovitog upravljanja zaštićenih područja.
  Uvodne i pozdravne riječi skupa održali su Velimir Vidak-Buljan, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo, dr.sc. Ivana Gudelj, ravnateljica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu i Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.
  Drugi dan skupa osim predavanja uključivao je terenski obilazak Parka prirode Biokovo, Biokovski botanički vrt Kotišina i budući prezentacijski centar i upravnu zgradu Parka u Makarskoj uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove.
  Tijekom tri dana predavanja obrađene su mnoge teme iz područja zaštite prirode kao što su smjernice za planiranje upravljanja, upravljanje posjetiteljima u zaštićenim područjima, evaluacija provedbe plana upravljanja, istraživanja, monitoring i zaštita vrsta i staništa te problemi na koje nailaze djelatnici u sektoru zaštite prirode svakodnevno obavljajući svoj posao. 
  Ispred Javne ustanove NATURA VIVA na stručnom skupu sudjelovale su djelatnice Martina Petrak i Martina Pavlović Sušilović.

  (Klikni na slike za povećanje!)

  slika spacerslika

  slika spacerslika

   

   

  Kampanja „The Last Tweet“ - podizanja svijesti javnosti o problemu krivolova na ptice
  (24. listopada 2017. godine)

  sl

  Bernska konvencija pokrenula je na društvenim mrežama kampanju „The Last Tweet“ s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu krivolova na ptice.
  U nastavku se nalazi objava za medije s dodatnim podacima za one koji mogu sudjelovati u širenju informacija o kampanji.

  >> Više informacja o kampanji - /engleski/ (pdf, 0.24 MB)

   

  ŽIVJETI S PARKOM 2017 u Spomeniku parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj
  (Karlovac, Vrbanićev perivoj, 24. listopada 2017. godine)

  sl

  Vrbanićev perivoj sastavnica je urbane cjeline grada Karlovca, a zaštićen je s ciljem očuvanja krajobrazne, biološke i kulturne vrijednosti u kategoriji spomenik parkovne arhitekture. Stoga Županijska javna ustanova NATURA VIVA, u suradnji s Gradom Karlovcem u Vrbanićevom perivoju redovito provodi brojne aktivnosti s ciljem zaštite i obnove ovog jedinog perivoja u Gradu.

  Između ostalog već deset godina provodi se projekt „Živjeti s parkom“, koji svake godine uključuje razne aktivnosti od revitalizacije, edukativnih radionica, predavanja, šetnji, prezentacija, a sve u svrhu obnove perivoja. Također se redovito provode mjere zaštite koje se odnose na njegu i održavanje stabala, monitoring zdravstvenog stanja, te edukaciju svih dionika u prostoru. Sve aktivnosti financijski prati grad Karlovac kao vlasnik perivoja i Karlovačka županija kroz Javnu ustanovu NATURA VIVA koja upravlja perivojem.

  U suradnji sa gradom Karlovcem, desetu godinu za redom, dana 24.10.2017. održali smo prezentaciju projekta „ Živjeti s parkom 2017“. Cilj projekta je kontinuirana zaštita, obnova, revitalizacija i promoviranje vrijednosti perivoja u prirodoslovnom, povijesnom i kulturnom  smislu, te vraćanje starog sjaja koji je oduvijek imao kao javni prostor namijenjen za odmor i uživanje.

  Na istaknutom dijelu perivoja, ulazu prema velikoj livadi, hortikulturno se obnovio trokutasti cvjetnjak sadnjom sezonskog cvijeća i ukrasnog grmlja, koje je izvršilo tvrtka Zelenilo d.o.o., kojoj su se u radu pridružili učenici Prirodoslovne škole Karlovac usmjerenja cvjećar i agroturistički tehničar. Nakon toga smo predstavili svoju brošuru“ Ptice Vrbanićevog perivoja“, koja daje prikaz svih vrsta ptica koje žive, a veliki broj se i gnijezdi u njemu. Zatim smo proveli edukativnu šetnju sa učenicima 4. razreda Osnovne škole Dragojle Jarnević, te promatranje ptica sa dalekozorima na njihovo opće veselje i zadovoljstvo.

  sl

  sl

  sl

   

  ŽIVJETI S PARKOM 2017.
  (Karlovac, Vrbanićev perivoj, utorak, 24. listopada 2017. godine u 13:00 sati)

  sl

  Grad Karlovac i županijska Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije imaju čast pozivati vas na:
  Prezentaciju projekta „Živjeti s parkom 2017“ koje će se održati u utorak, 24. listopada 2017. godine.
  Predstavljanje će započeti u 13:00 sati u Spomeniku parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj, na dijelu kod trokutastog cvjetnjaka na kojem će se izvršiti sadnja i održati uvodne prezentacije.
  Program će se dalje nastaviti u SPA Vrbanićev perivoj, gdje će se održati prezentacija brošure „Ptice Vrbanićevog perivoja“ uz edukativnu šetnju i promatranje ptica. Očekivano trajanje cijelog programa je okvirno jedan sat.
  Kao uvod u najavljeno predstavljanje, želimo istaknuti kako je Vrbanićev perivoj sastavnica urbane cjeline grada Karlovca, a zaštićen je s ciljem očuvanja krajobrazne, biološke i kulturne vrijednosti. Stoga Javna ustanova NATURA VIVA, u suradnji s Gradom Karlovcem u Vrbanićevom perivoju redovito provodi brojne aktivnosti s ciljem stručnog održavanja i unaprjeđenja, kvalitetne interpretacije u svrhu edukacije i kontinuirane promocije ovog područja. Između ostalog već deset godina provodi se projekt „Živjeti s parkom“, koji svake godine uključuje razne aktivnosti od revitalizacije, edukativnih radionica, predavanja, šetnji, prezentacija, a sve u svrhu promocije i obnove parka. Također se redovito provode mjere zaštite koje se odnose na njegu i održavanje stabala, monitoring  zdravstvenog stanja te edukaciju svih dionika u prostoru. Sve aktivnosti financijski prati Grad Karlovac kao vlasnik parka i Karlovačka županija kroz Javnu ustanovu NATURA VIVA koja upravlja parkom.
  Ove godine u okviru spomenutog projekta ćemo hortikulturno obnoviti trokutasti cvjetnjak sadnjom sezonskog cvijeća i ukrasnog grmlja, koje će izvršiti tvrtka Zelenilo d.o.o., a Javna ustanova NATURA VIVA predstaviti će brošuru“ Ptice Vrbanićevog perivoja“. Ovom prilikom pridružiti će nam se učenici Prirodoslovne škole Karlovac usmjerenja cvjećar i agroturistički tehničar sa profesoricama i učenici 4. razreda Osnovne škole Dragojle Jarnević sa svojom učiteljicom, koji će sudjelovati u edukativnim radionicama. Hodogram aktivnosti nalazi se u privitku.

  Veselimo se Vašem dolasku!

   

  BIJELA RODA (Ciconia ciconia) u Karlovcu
  (Karlovac, listopad 2017.)

  sl

  Proteklih nekoliko dana ova Javna ustanova dobiva učestale telefonske dojave od građana da u užem dijelu grada Karlovca uz rijeku Koranu svakodnevno uočavaju bijelu rodu (Ciconia ciconia) te opravdano izražavaju zabrinutost da ista ne strada.
  Bijela roda je strogo zaštićena vrsta koja tijekom kolovoza odlazi zimovati u toplije krajeve, a vraća se tijekom ožujka iduće godine te gnijezdi na ranije napravljenim gnijezdima na stupovima distribucijske električne mreže, kao i na krovovima kuća, dimnjacima i gospodarskim objektima.
  Svake godine jedan manji broj jedinki bijele rode ostane iz razloga što su legla bila kasnija, pa se iste ne osjećaju spremne za migraciju u zimovališta. Bijele rode s područja Hrvatske pripadaju istočnoeuropskoj populaciji i lete preko Bugarske, Rumunjske, Bospora, Turske, Izraela, duž Nila i istočnim dijelom Afrike do Sudana. Zatim preko Etiopije, Kenije, Tanzanije, Zambije, Zimbabvea i Mozambika do Južnoafričke Republike.
  Stav struke je da rodu ako je dobrog zdravstvenog stanja i može letjeti (pa se i ne može uhvatiti) se ne pokušava uloviti već joj je moguće pomoći dodatnim prihranjivanjem na način da se ispred nje ostavlja sitna riba ili sirovo meso što je u dio aktivnosti službe čuvara prirode ove Javne ustanove.
  Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13) te Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013) svaka osoba mora prijaviti slučajno uhvaćene i/ili usmrćene strogo zaštićene životinje u roku 24 sata, a u slučaju neozlijeđene životinje koja nije u svom prirodnom staništu potrebno je obavijestiti Javnu ustanovu NATURA VIVA. 
  Zahvaljujemo građanima i stanovnicima Karlovačke županije što su pokazali izraziti senzibilitet za zaštićene vrste što je ujedno i zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Javne ustanove NATURA VIVA s udrugom za zaštitu okoliša i prirode EKO PAN.

  sl

  sl

   

  Kolovoz 2017.

  Olujno nevrijeme stušilo platanu u Marmontovoj aleji
  (Karlovac, kolovoz 2017.)

  Oluja

  Jaka oluja poharala je jučer navečer područje Karlovačke županije, a stradao je i naš  spomenik parkovne arhitekture Marmontova aleja u kojoj je jak vjetar srušio stablo platane. Srušeno stablo srećom nije nanijelo nikakvu materijalnu štetu, a tijekom današnjeg dana tvrtka Zelenilo odrezala je preostali dio stabla te uklonila grane sa prometnice, nogostupa i  i zelene površine.

  Oluja

  Oluja

   

  Održavanje spomenika parkovne arhitekture
  (Karlovac, kolovoz 2017.)

  sl

  Ovaj tjedan obavljaju se radovi održavanja spomenika parkovne arhitekture u Karlovcu, Vrbanićevog perivoja i Marmontove aleje.
  Zbog prisutnosti truleži stabla  i korijena uklonjena su dva stabla platane u Marmontovoj aleji, a na dvadesetak stabala biti će provedeno sanitarno orezivanje i redukcija krošnje. Ovi radovi izvedeni su sukladno elaboratu „Procjena zdravstvenog stanja i statike stabala u Marmontovoj aleji“ (dr. sc. Milan Pernek, kolovoz 2016. godine).
  U Vrbanićevom perivoju su ovim radovima također sukladno elaboratu dr. sc. Milana Perneka („Procjena zdravstvenog stanja i statike stabala u Vrbanićevom perivoju“) iz kolovoza 2016. godine  uklonjena dva stabla kestena, dok je sanitarno orezivanje izvršeno već ranije ove godine. 
  Nositelj ovih zahvata je Grad Karlovac, a izvođač radova tvrtka Zelenilo d.o.o..
  U nastavku donosimo nekoliko fotografija.

  (Klikni na slike za povećanje!)

  slika spacerslika

  slika spacerslika

  slika

   

  Crna roda (Ciconia nigra) u Karlovačkoj županiji
  (Karlovac, kolovoz 2017.)

  sl

  Crna roda (Ciconia nigra) je  vrsta iz porodice roda (Ciconiidae) koja se gnijezdi u Europi. Ove godine monitoringom bijele rode (Cicinia ciconia) u Karlovačkoj županiji smo evidentirali i gnijezdo crne rode. Ona se gnijezdi na rubovima šume, u krošnji drveća, nikad ne živi u koloniji i vrlo je plaha i rijetka vrsta u našim krajevima. Osim po boji razlikuje se od bijele rode po tome što je rastom malo manja.

  Nimalo nas ne veseli činjenica da smo se proteklih dana bavili zbrinjavanjem ranjene crne rode. Nakon dojave građana s područja Koritinje, čuvar prirode Javne ustanove preuzeo je ranjenu pticu i odvezao je u Veterinarsku stanicu Karlovac, gdje ju je preuzeo dr. Mladen Bulat. Ptica je imala slomljeno krilo te  je nakon operacije i oporavka puštena natrag u prirodu na području Mekušja.

  Ove je godine Javna ustanova imala povećan broj dojava o ranjenim pticama, posebno rodama koje su zbrinute i izliječene kako smo i ranije izvještavali čitatelje naše stranice. Ovim putem želimo još jednom  pozvati sve građane  da nam i dalje dojavljuju kada u prirodi naiđu na ranjene zaštićene vrste životinja kako bismo mogli na vrijeme postupati i spasiti što više jedinki.

  U nastavku pogledajte foto galeriju.

  sl

   

  Srpanj 2017.

  Bijela roda u Karlovačkoj županiji
  (Karlovac, srpanj 2017.)

  sl

  Bijela roda (Ciconia ciconia) čija je zaštita i očuvanje predmet ovog projekta pripada europskim gnjezdaricama koje hranu nalaze na poljoprivrednim područjima, travnjacima i pašnjacima u vlažanim područjima, u blizini močvara i rijeka. Ova vrsta ptica je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode (NN 80/13) i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13). 

  Javna ustanova NATURA VIVA u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već 7 godinu za redom provodi projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia L.) u okviru kojeg isplaćuje naknadu za gnijezda roda koja se nalaze na krovovima stambenih i poslovnih objekata na području Karlovačke županije. Trenutno imami tri takva  gnijezda u našoj  županiji.

  Osim sporazuma sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Javna ustanova NATURA VIVA i na druge načine brine o rodama, tako je između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, HEP-a i Javne ustanove potpisan sporazum kojim se od strane HEP-a osigurava postavljanje nosača na stupove na kojima se nalaze gnijezda.

  Monitoringom tijekom 2017. godine obiđene su 82 lokacije gniježđenja te zabilježena  74 gnijezda, od čega je 56 aktivnih gnijezda. Od toga su 3 gnijezda na stambenim i gospodarskim objektima, a 71 gnijezdo na stupovima. Broj mladih iznosi 110 jedinki.

  Osim svega navedenog Javna ustanova brine i  o ozljeđenim jedinkama bijele rode. U ovoj godini smo imali tri prijave građana o ozljeđenim jedinkama. Radilo se o jednoj mladoj rodi koja je nađena uz prometnicu na području Kupčine te je koordinacijom djelatnika Javne ustanove prevezena u AWAP- Udrugu za zaštitu divljih životinja, gdje se i dalje nalazi, a kad nauči letjeti biti će puštena natrag u prirodu. Dvije mlade rode koje su bile ozljeđene, a nađene na području Tomašnice i Mekušja su odvezene u Veterinarsku stanicu Karlovac, gdje ih je preuzeo dr. Bulat. Jedna je izliječena i puštena u prirodu a druga je nažalost uginula.

  Ovim putem želimo zahvaliti svim dobrim ljudima koji  brinu o rodama, imajući  gnijezda u neposrednoj blizini kuća pa sa zadovoljstvom prate ponašanje roda, broj jaja i mladih te nas obavještavaju kad se pojave bilo kakvi problemi.

  >> Tablica - Stanje gnijezda 2017. (pdf, 329 KB)

  sl

   

  Aktivnosti u ZK Klek
  (Ogulin, 27. srpnja 2017.)

  sl

  Dana 27. srpnja 2017. godine pretstavnice Javna ustanova Natura viva održale su u Gradu Ogulinu sastanak sa gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem i  pročelnicom Upravnog odijela za stambeno komunalne poslove, prostorno uređenje, zaštitu okoliša i imovinskopravne poslove gđom Slavicom Zubčić na temu ZK Klek. Na sastanku je dogovoreno što će se načelno raditi u suradnji s gradom Ogulinom na području Značajnog krajobraza Klek do kraja godine. Tako je dogovoreno uređivanje samog ulaznog punkta u Bjelskom, postavljanje klupa i vidikovaca, održavanje postojećih interpretativnih ploča te obilazak i šetnja Klekom.

  Uz mnoge druge teme dogovorena je suradnja za naredni period. Javna ustanova već devet godina uspješno surađuje sa gradom Ogulinom po pitanju ZK Kleka.

  Ovim ptem je čuvar prirode obišao zaštićene lokalitete na području Grada Ogulina. Osim ZK Kleka obišao je GSP Visibaba koji je redovno održavan kao što čitatelji mogu i vidjeti u nastavku na fotografijama

  sl

   

  Lipanj 2017.

  Snimanje emisije „Luka i prijatelji“
  (Karlovac, 14. lilpnja 2017.)

  sl

  U srijedu 14. lipnja 2017. godine Javna ustanova NATURA VIVA je u Spomeniku parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj u Karlovcu održala edukativne radionice na temu rijeke. Na radionicama su sudjelovala djeca 3. razreda Osnovne škole Dragojle Jarnević iz Karlovca zajedno sa svojom učiteljicom Jasnom Korenić.
  Radionice su se sastojale od upoznavanja biljnog i životonjskog svijeta u rijekama, a organizirane su za potrebe  snimanja HRT-ove emisije „Luka i prijatelji“, voditelja Luke Bulića.
  Djeca su na radionicama naučila mnogo,  a svoje znanje prenijela su velikom glumačkom vještinom i voditelju Luki Buliću, što im je bila i nagrada za zadnji dan škole budući da vjerno prate njegove emisije i želja im je bila upoznati ga.
  Posebno zahvaljujemo našim dragim prijateljima g. Pavlu Umnik i g. Ivanu Hok koji su za potrebe snimanja organizirali vožnju čamcem po rijeci Korani te pred kamerom uživo ispričali priču o ribolovu i životu uz karkovačke rijeke nekad i sad.
  HRT-ova emisija „Luka i prijatelji“ na temu rijeke kojoj smo bili domaćini biti će emitirana  u rujnu ove godine kao prva u serijalu, pa vas pozivamo da pogledate što smo za vas pripremali ove srijede.
  U nastavku pogledajte foto galeriju.

  (Klikni na slike za povećanje!)

  slika spacerslika

  slika spacerslika

  slika spacerslika

  slika spacerslika

  slika spacerslika

  slika spacerslika

   

   

  Puštanje zaštićenih vrsta životinja u prirodu
  (Karlovac, 13. lilpnja 2017.)

  Puštanje zaštićenih vrsta životinja u prirodu

  Dana 13.06.2017. godine Javna ustanova NATURA VIVA organizirala je puštanje zaštićenih vrsta natrag u prirodu, nakon što su se oporavljale u AWAP-u, udruzi za zaštitu divljih životinja gdje je o njima brinuo g. Zoran Horvat. Naime, ova udruga jedna je od pet na području Republike Hrvatske koja skrbi o strogo zaštićenim vrstama divljih životinja iz prirode koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane.
  Ovisno o mjestu pronalaska životinje se zbrinjavaju u oporavilištima za divlje životinje, u svrhu oporavka i povratka u prirodu. Oporavilišta zbrinjavaju i jedinke divljih životinja koje su zaplijenjene ili oduzete do okončanja postupka.
  Tako su ovom prilikom u prirodu pušteni: orao štekavac, škanjac mišar, četiti ježa i dva zeca.
  Orao štekavac Haliaeetus albicilla je najveća ptica grabljivica Panonskih nizinskih prostora.
  Zahvaljujući rasponu krila od 2 pa čak do 2.5 metra satima može jedriti na uzgonu toplijeg zraka. Pri tome je vršno perje na krilima rašireno, glava i vrat istegnuti su prema naprijed, a odostraga je kratki klinasti rep. Ženke su obično nešto veće od mužjaka. Dužina tijela od kljuna do repa iznosi između 70 i 90 cm, no obzirom na svoju veličinu , orao štekavac je zapravo vrlo lagan. Težak je u prosjeku 6 kg. Hrani se uglavnom ribama, pticama močvaricama kao što su patke, gnjurci i čaplje, manjim sisavcima, kornjačama i zmijama. Njegovo najubojitije oružje nije kljun, već oštre kandže na nogama. Njima može ugrabiti plijen i odinjeti ga u gnijezdo ili neko mirnije mjesto.
  Ukupna gnijezdeća populacija u Hrvatskoj procijenjena je na 140-150 parova te ima status Ugrožene svojte temeljem Crvene knjige ugroženih vrsta ptica Hrvatske. Također je proglašena Strogo zaštićenom vrstom sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13). Na području Hrvatske orao štekavac je rasprostranjen u poplavnim dolinama velikih rijeka Drave, Dunava, Kupe i Save, te u nizinskim poplavnim šumama u blizini šaranskih ribnjaka.
  U Karlovačkoj župniji evidentirano je 5-8 parova. Našeg  orla pronašao je lovočuvar upravo na prostoru između Rečice i Orlovca gdje je i puštem u divljinu. Bio je bez svijesti te je odmah prevežen u AWAP gdje se je oporavio. Nije bio ozlijeđen, već samo ošamućen od pada. Sada kada je ponovno spreman za život u prirodi, pušten je na slobodu u svoje prirodno stanište.
  Najveću ugrozu ovoj vrsti stvara čovijek poljoprivrednim aktivnostima, krčenjem šuma, isušivanjem močvara, lovom i krivolovom.
  Obzirom na status ugroženosti važno je da svaka jedinka opstane stoga napominjemo da nam je svima zadaća spasiti svaku jedinku ove ugrožene vrste ptica.
  Ovim putem posebno zahvaljujemo lovočuvaru g. Zoranu  na spašavanju i g. Vedranu Sljepčević koji je koordinirao cijelu akciju zbrinjavanja ptice.

  Puštanje zaštićenih vrsta životinja u prirodu

  Puštanje zaštićenih vrsta životinja u prirodu

  Puštanje zaštićenih vrsta životinja u prirodu

  Puštanje zaštićenih vrsta životinja u prirodu

   

  Travanj 2017.

  SOVE UŠARE (Asio otus) NA PODRUČJU GRADA KARLOVCA
  (Karlovac, 28. travnja 2017.)

  sl

  Proteklih dana Javna ustanova NATURA VIVA zaprimila je nekoliko dojava građana i udruga o ispadanju mladih sova ušara (Asio otus) iz gnijezda na području grada Karlovca.
  Čuvar prirode je po dojavi preuzeo mlade jedinke sova ušara koje su potom su pregledane u  veterinarskoj ambulanti Dubovac te je utvrđeno da su zdrave. Prema preporuci gospodina Zorana Horvata iz utočišta za divlje životinje kraj Zaprešića AWAP jedna jedinka je vraćena u gnijezdo iz kojeg je ispala dok su ostale dvije otpremljene u već spomenuti AWAP.
  Mala ušara (Asio otus) je strogo zaštićena vrsta koja spada u sove srednje veličine. Dužina tijela kod ove vrste kreće se između 31 i 40 cm, a raspon krila od 85 do 100 cm.
  Prepoznatljive su po tome što na vrhu glave imaju „ uške“- uzdignuto perje koje podsjeća na uši po čemu su i dobile naziv. Imaju crni kljun, a oči su im narančasto- crvenkaste boje dok su im noge prekrivene paperjem. Žive na prostoru Europe, Azije, Sjeverne Amerike i Afrike.
  Veliki problem za male ušare je narušavanje njihovih prirodnih staništa. Kao stanište odgovaraju im prirodne šume, ali i gradski parkovi u čijim krošnjama stabala borave tijekom dana. Često stradavaju na cestama u sudarima s vozilima. Budući gnijezde u neposrednoj blizini ljudi  često su  uznemiravane.
  Mala ušara gnijezdi od ožujka do lipnja u šumama i na ostalim prikladnim staništima, a vrlo često i u naseljima. Ne voli graditi gnijezda već koristi napuštena gnijezda vrana i drugih ptica ili pukotine u deblima  i stijenama.
  Male ušare su grabljivice koje plijen love noću najčešće u niskom letu, a hrane se sitnim sisavcima poput poljskih miševa i voluharica.
  Preporuka struke je da u slučaju ovakvih pronalaska mladih sova iste pokušaju vratiti u gnijezdo u blizinu majke.

  sl

  sl

   

  U okviru obilježavanja Dana planeta Zemlje održano predavanje
  (Karlovac, 27. travnja 2017.)

  sl

  Dana 27.4.2017. godine u okviru obilježavanja Dana planeta Zemlje Javna ustanova NATURA VIVA održala je predavanje u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić. Predavanje je održao viši stručni suradnik, pripravnik Pavao Vrbanec koji je učenicima 4. razreda Osnovne škole Grabrik i Osnovne škole Dragojle Jarnević približio sve što radi jedan geolog i zašto je to važno u očuvanju i zaštiti prirode i okoliša. Na temu „Može li priroda biti mrtva?“ i na ostala s temom povezana pitanja učenici su dali raznovrsne odgovore. Učenici su aktivno sudjelovali u predavanju te postavljali mnoga pitanja čime su pokazali i zavidno znanje, ali i dokazali da postoji ekološka osviještenost i ranoj dobi.
  U interaktivnoj prezentaciji učenici su imali prilike vidjeti privatnu zbirku minerala i stijena te tako lakše povezati teoriju s praksom što se pokazalo vrlo zanimljivim jer su mogli prići zbirci i promotriti sve izloženo što je ih veoma obradovalo i potaknulo na dodatna pitanja.
  Na kraju prezentacije učenicima su podijeljeni poučni letci s praktičnim savjetima kako očuvati i zaštiti naš planet!
  Kao zaključak današnjeg druženja proizišla je činjenica kako živa priroda može biti i mrtva, ali i postati mrtva zagađenjem i nesavjesnim pristupom. Učenici su obećali da će Zemlju više voljeti i čuvati, posebice jedan od učenika rekavši: „ja se samo nadam da ćemo uspjeti spasiti špilje od smeća jer je to jako tužno“.
  Ugledajmo se svi na mlade nade i udružimo snage u očuvanje naše Zemlje!

  Dan planeta Zemlje

  Dan planeta Zemlje

  Dan planeta Zemlje

  Dan planeta Zemlje

   

  DAN PLANETA ZEMLJE 2017.
  (Karlovac, 22. travnja 2017.)

  sl

  Dan planeta Zemlje se službeno obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru donesen dugoročni program za promicanje održivog razvoja. Opća skupština UN-a je 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje 2009. godine. Danas se taj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.
  Svake godine prilikom obilježavanja tog dana stavlja se naglasak na određeni segment u zaštiti prirode i okoliša jer se suočavamo s novim štetnim posljedicama čovjeka na naš planet. Ovogodišnja tema obilježavanja Dana planeta Zemlje je „Zeleni gradovi“, a kampanja je usmjerena na „zeleniju“ energiju, zgrade i promet u velikim gradovima.

  Ove će godine Javna ustanova NATURA VIVA obilježiti Dan planeta Zemlje u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“ predavanjem u prostorima knjižnice. Predavanje će se održati 27. travnja 2017. godine za učenike petih i šestih razreda. Predavač Pavao Vrbanec, mag.geol. ispričati će zanimljive detalje o zaštiti „mrtve prirode“ i zašto uopće štiti nešto što je mrtvo.

  SRETAN VAM DAN PLANETA ZEMLJE!
  Zemlja nam je dana da na njoj, od nje i s njom živimo! Čuvajmo je!

   

   

  sl

   

  Ožujak 2017.

  Krenuli smo s monitoringom kockavice (Fritillaria meleagris)
  (Karlovac, 24. ožujka 2017.)

  sl

  Svake godine u ožujku Javna ustanova kreće sa monitorinzima vrsta i staništa. Prva nam je na redu upravo kockavica (Fritillaria meleagris)jer cvate tijekom ožujka i travnja, pa je to najbolje vrijeme za njen monitoring.
  Cilj monitoringa je prikupljanje podataka o veličini populacija kockavice prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina. 
  Djelatnici stručne službe Javne ustanove NATURA VIVA već su obišli staništa kockavice u Vodostaju i izvršile monitorong koji uključuje obilazak lokacija, prebrojavanje jedinki i određivanje populacija prema standardnim metodama za inventarizaciju i praćenje vaskularne flore. Sakupljeni podaci šalju se Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu. Na ovoj lokaciji koja se nalazi unutar Natura 2000 područja, Pokupski bazen (Područje očuvanja značajno za ptice) prebrojano je 109 jedinki.
  Monitoring provodi Javna ustanova u suradnji s školama što je pozitivan primjer suradnje stručnjaka i amatera sa svrhom zaštite ugroženih vrsta.

  U nastavku slijedi par riječi o vrsti. Kockavica (Fritillaria meleagris) spada u porodicu ljiljana, zeljasta je trajnica, a razvija se iz lukovice. Razmnožava se sjemenom i vegetativno putem lukovica, stabljika joj je gola te nosi načešće 4 do 6 naizmjenično poredanih šiljastih listova, a cvjetovi se razvijaju na vrhu stabljike uglavnom pojedinačno te zbog težine vise.
  Boja listova cvijeća je purpurnosmeđa sa svjetlijim, purpurnim, ružičastim ili bijelim mrljama. Vrlo  rijetko pojavi se i biljka sa potpuno bijelim cvijetovima, kakvu smo i mi imali prilike pronaći ovim monitoringom.
  Ova biljka nastanjuje vlažne livade, riječne doline i vlažne šikare i šume. 
  Pojavljuje se na prostoru srednje, sjevernoistočne i istočne Hrvatske, a postoji i izolirano nalazište na Velebitu.
  Kockavica (Fritillaria meleagris)  je ugrožena vrsta zbog gubitka vlažnih staništa na kojima raste, a koje nastaje negativnim utjecajem čovjeka, urbanizacijom te promjenom vodnog režima Zbog toga je uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske te je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

  Ovim putem također želimo pozvati sve ljubitelje prirode, ako naiđu u prirodi na ovi prekrasnu biljku da se UKLJUČE U AKCIJU PREBROJAVANJA KOCKAVICE i jave djelatnicima Javne ustanove lokacije, kako bi se izvršio monitoring. Možete nam se javiti putem e-maila: karlovac.nature@ka.t-com.hr ili na broj telefona: 047/ 601- 479. 
  Pratite nas i na našoj facebook stranici: https://hr-hr.facebook.com/Javna-ustanova-Natura-viva-216326485178601/

  sl

  sl

   

   

  SVJETSKI DAN VODA 2017
  (Karlovac, 22. ožujka 2017.)

  sl

  Već 25.-u godinu za redom 22. ožujka obilježavamo Svjetski dan voda, kao podsjetnik na odgovorno i održivo korištenje vodnog resursa. Prema objedinjenom programu monitoringa zaliha vode koji provodi WHO i UNICEF, procjenjuje se da najmanje 1,8 milijardi ljudi na Zemlji koristi vodu koja je zagađena fekalnim tvarima. Tom broju, pridružuje se još veći broj onih koji imaju na raspolaganju vodu čiji sustav isporuke nije adekvatno sanitetski zaštićen.
  Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. godine u Rio de Janeiru. Opća skupština UN-a tako je već sljedeće, 1993. godine, proglasila 22. ožujka kao prvi Svjetski dan voda.  Svake godine obilježavanje Svjetskog dana voda popraćeno je određenim geslom, odabranim od strane UN-Water, organizacije Ujedinjenih naroda. Ove godine odabrana je tema „Otpadne vode“ kako bi promovirao recikliranje i ponovno korištenje otpadnih voda.
  Globalno gledano, većina otpadnih voda iz naših domova, gradova, industrije i poljoprivrede otjeće natrag u prirodu bez prethodne obrade i ponovnog korištenja, čime zagađujemo okoliš te gubimo vrijedne nutritivne i ostale obnovljive tvari. Umjesto bacanja otpadnih voda, iste možemo u kućanstvima iskoristiti za zalijevanje vrtova i zemljišta, u gradovima kod održavanja zelenih površina, a u industriji i poljoprivredi kod navodnjavanja te sustava za rashlađivanje. 
  Kao i svake godine, Javna ustanova NATURA VIVA kroz svoje programe edukacije promovira održivost upravljanja vodnim resursima. Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, održati će se predavnje o vodama za učenike osnovne škole u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ 22. ožujka 2017. u  12.30 sati.

  sl

  sl

   

   

  Javna ustanova sudjelovala na seminaru Novi pristup upravljanju zaštićenom i NATURA 2000 područjima
  (Karlovac, 20. ožujka 2017.)

  sl

  Dana 20. ožujka 2017. godine u Hotelu Korana- Srakovčić, Udruga za zaštitu okoliša i prirode Eko Pan organizirala je seminar  „Novi pristup upravljanju zaštićenim i NATURA 2000 područjima. Seminar se održao u okviru projekta „Transformacija“- Borba protiv korupcije u zaštiti prirode.
  Spomenuti projekt je započeo u studenom 2015. godine trajati će dvije godine. Provode ga  Udruga Zeleni Osijek u partnerstvu sa Pravnim fakultetom iz Osijeka, udrugama ZEON i Pan te WWF Austrija. Područje provedbe projekta su zaštićena područja u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj te Karlovačkoj županiji, a obuhvaća područje ekološke mreže  NATURA 2000 te zaštićena područja uz četiri međunarodne rijeke Kupu, Muru, Dravu i Dunav.
  Glavni cilj projekta je primjena najboljih pravnih alata i praksi za povećanje sudjelovanja javnosti, transparentnosti i borbe protiv korupcije kada je u pitanju upravljanje prirodnim resursima kao što su šume ili rijeke.
  Na seminaru su prezentirane mnoge stručne teme kao što su „Analiza upravljanja zaštićenim i NATURA 2000 područjima“, Dražena Šimleše i „Zašto je UNESCO Prekogranični rezervat biosfere?“, koju je održala Ivana Korn Varga. Također smo poslušali prezentaciju „Usporedba upravljanja zaštićenim područjima u Sloveniji, Češkoj i Hrvatskoj“, koju je održao dr. sc. Aljoša Duplić te prezentaciju pod nazivom „Voda kao turistički resurs“, Margarite Maruškić Kulaš. Javna ustanova NATURA VIVA predstavila se prezentacijom  „Iskustva u upravljanju zaštićenim područjem ZK Slunjčica- Primjer dobre prakse“, u kojoj je bilo riječi o izradi Plana upravljanja Značajnim krajobrazom Slunjčica te  provedbi akcijskih planova koje je isti obuhvatio ali i iskustvima sa terena koja ima Javna ustanova koja već godinama upravlja ovim kompleksnim područjem. Nakon održanih prezentacija razvila se konstruktivna rasprava koja je dala novu perspektivu i viđenje pojedinih sektora na problematiku zaštite prirode i zaštićenih te NATURA 2000 područja.

   

   

  Veljača 2017.

  GEOMORFOLOŠKI SPOMENIK PRIRODE ŠPILJA VRLOVKA – MONITORING I PROGRAM POSJEĆIVANJA
  (Karlovac, veljače 2017.)

  sl

  Javna ustanova NATURA VIVA je realizirala projekt uređenja špilje Vrlovke za posjećivanje u okviru Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP) u vrijednosti od 1,75 milijuna kuna. Projekt je financiralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode) iz zajma Svjetske banke. Radovi uređenja završeni su krajem 2015. godine te je uređena špilja Vrlovka što uključuje uređenje prezentacijskog platoa, izgradnju drvenog info kioska i sanitarnih čvorova za posjetitelje, postavljanje urbane opreme i interpretativnih ploča te uređenja okoliša. Uporabna dozvola ishođena je tijekom 2016. godine.
  Tijekom 2016. godine Javna ustanova NATURA VIVA je organizirala istraživanja faune šišmiša u špilji Vrlovci koje je provodilo Hrvatsko biospeleološko društvo. Dobiveni podaci potvrdili su da šišmiši koriste čitavu špilju tijekom cijele godine. Zbog takvog trenda gdje je špilja Vrlovka cijele godine nastanjena šišmišima, utvrđena je potreba za provođenjem monitoringa i tijekom 2017. godine kako bi se dobilo što točnije vremensko razdoblje posjećivanja špilje.
  Sve vrsta šišmiša u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom kao strogo zaštićene zavičajne svojte (Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama 144/2013, 15/2014, 73/2016). U skladu s time, strogo je zabranjeno: hvatanje, ubijanje, namjerno uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje, držanje, prijevoz, prodaja i razmjena te uništavanje staništa (čl. 153. Zakon o zaštiti prirode NN 70/13) za što su propisane prekršajne odredbe (čl. 228. Zakona o zaštiti prirode).
  Usporedo s monitoringom šišmiša uslijedile su pripreme utvrđivanja uvjeta i mjera zaštite prirode koji će se uklopiti u upravljačke dokumente koje će provoditi Javna ustanova NATURA VIVA sukladno Zakonu o zaštiti prirode.
  Stoga je Javna ustanova NATURA VIVA, prema uvjetima zaštite prirode definiranim u Rješenju nadležnog Ministarstva pristupila izradi Programa posjećivanja špilje Vrlovke kako bi se špilja mogla otvoriti posjetiteljima. Navedeni Program posjećivanja se izrađuje na temelju monitoringa koji je u tijeku. Program posjećivanja koji mora dobiti odobrenje od strane nadležnih institucija, definirati će se period, način i rok otvorenja špilje za javnost.

  Budući da je cilj projekta bio unaprjeđenje zaštićenog područja u svrhu interpretacije i očuvanja Natura 2000 vrsta i staništa te praćenja biološke raznolikosti i uvođenja programa koji uključuje širu grupu dionika u upravljanju Natura 2000 mrežom, Javna ustanova u suradnji s Općinom Kamanje organizirati će prihvat posjetitelja uz stručnu interpretaciju šireg područja.
  Potrebno je osigurati kvalitativno i kvantitativno raspolaganje prostornim kapacitetima uređenim u okviru projekta uređenja špilje Vrlovke što se odnosi na plato za interpretaciju i prateće sadržaje izvan špilje. Stoga će Javna ustanova te aktivnosti regulirati naknadno odgovarajućim sporazumima ili drugim propisanim aktima koji se odnose na najam prostora, sukladno interesima zaštite prirode, a uz prethodnu suglasnost Ministarstva budući da se prostor može i mora koristiti prvenstveno u interpretativne, edukacijske i promotivne svrhe u sustavu zaštite prirode.

   

   

  Predavanje o rijekama i ribama u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu
  (Karlovac, 28. veljače 2017.)

  sl

  Povodom Međunarodnog dana zaštite močvare i močvarnih staništa te uoči Međunarodnog dana voda, djelatnici Javne ustanove NATURA VIVA održali su 28. veljače 2017. godine interaktivna predavanja za učenike Osnovne škole Grabrik u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu, na poziv Odjela za djecu i mlade.
  Predavanje se sastojalo od poučnih informacija o kopnenim vodama, nastanku i režimu tekućica i močvara, popraćenih kratkim edukativnim video isječcima. Budući da je prezentacija prethodila posjetu učenika Slatkovodnom akvariju Aquatika u Karlovcu, posebna pažnja posvećena je temi o načinu života riba te slatkovodnim ribama i invazivnim vrstama  koje nastanjuju rijeke Karlovačke županije. Uz navedeno, predstavljen je i rad Javne ustanove NATURA VIVA te su podijeljeni edukativni materijali o hidrogeologiji krša te zaštićenim područjima. Na kraju prezentacije učenici su sudjelovali u interaktivnom kvizu znanja, a svaki je učenik na komad papira iznio osobne stavove o zaštiti i korištenju karlovačkih rijeka te viđenje istih u budućnosti. Papire u obliku zastavica učenici su izložili na razvučenoj uzici te pokazali zavidno znanje i interes za očuvanje vodenih ekosustava i rijeka svojega grada.

   

  Međunarodni znanstveno-stručni skup „Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“ u Perušiću
  (Perušić, 18. i 19. veljače 2017.)

  sl

  Proteklog vikenda, 18. i 19. veljače 2017. godine, Javna ustanova Natura Viva sudjelovala je na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu „Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“, čiji je domaćin bila općina Perušić. Organizatori skupa bili su Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Javna ustanova Pećinski park Grabovača, Perušić, uz suorganizatore Javnu ustanovu „Zeleni prsten“ Samobor, Speleološki klub Samobor i Speleološko društvo Velebit.

  Skup je okupio oko 150 sudionika iz sektora zaštite prirode, znanstvenika, speleologa i turističkih djelatnika iz pedesetak ustanova i organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije, a svojim pozdravnim govorom otvorio ga je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.
  Skup je bio posvećen problematici zaštite i valorizacije georaznolikosti i geobaštine krških područja s naglaskom kako se uz dobru stručnu interpretaciju, elementi georaznolikosti mogu ponuditi kao turistički proizvod, uz povezivanje pojedinačnih lokaliteta u turističke tematske staze. Kao dobar primjer navedenog istaknule su se mnoge ustanove, kao što je JU Pećinski park Grabovača, Geopark Papuk, JU Nacionalni park Sjeverni Velebit i još mnogi drugi.

  Javna ustanova Natura Viva za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije kroz niz stručnih projekata sudjeluje u valorizaciji geobaštine na području županije. Jedan od takvih je i projekt „Geološka poučna staza Klek“, na ovom skupu predstavljen izlaganjem Nevena Šuice koji je u suradnji s nositeljem projekta Javnom ustanovom Natura Viva sudjelovao u njegovom provođenju. Uz Javnu ustanovu Natura Viva, projekt je realiziran suradnjom Grada Ogulina, Speleološkog kluba „Ozren Lukić“, HPD „Klek“ iz Ogulina i Speleološkog društva „Karlovac“. U okviru istog postavljeno je 10 interpretativnih ploča o geomorfologiji, geologiji, hidrogeologiji i speleologiji područja. U okviru projekta JU Natura Viva „Stručno-edukativni programi u ZK Slunjčica i ZK Klek“ 2013. godine izdan je vodič staze uz financijsku potporu Karlovačke županije, Grada Ogulina, Ministarstva kulture i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

  Konačno, za krš Hrvatske od velike je važnosti utvrđivanje stvarnog nosivog kapaciteta svih geolokaliteta zbog opasnosti od uništavanja ovog osjetljivog ekosustava te sukladno s time, ograničavanje korištenja.

  Nakon službenog dijela skupa za sve sudionike organiziran je posjet Pećinskom parku Grabovača. U nastavku pogledajte galeriju slika.

  (Klikni na slike za povećanje!)

  slika slika

  slika slika

  slika slika

  slika slika

  slika slika

  slika slika

  slika

   

  Javna ustanova sudjelovala na II. Simpoziju o biologiji slatkih voda
  (Zagreb, 17. veljače 2017.)

  sl

  U petak, 17. veljače 2017. godine u Zagrebu je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu održan II. Simpozij o biologiji slatkih voda na kojem su sudjelovale i djelatnice Javne ustanove NATURA VIVA. Ovaj simpozij sa međunarodnim sudjelovanjem  ponudio je mnoštvo zanimljivih, znanstvenih predavanja koja su se održavala paralelno u dvije dvorane. U predvorju su bili postavljeni posteri koji su se mogli razgledati u pauzama predavanja.

  Predstavljeni su istraživački i znanstveni radovi koji su značajni za slatkovodne ekosustave koji je velikim dijelom zastupljen i u Karlovačkoj županiji. Tako su između ostalog prezentirani rezultati istraživanja bioraznolikosti vodene flore i faune kao i staništa hrvatskih rijeka. Također su prezentirana istraživanja utjecaja umjetnih akumulacija te urbanih  i industrijskih utjecaja na životne zajednice slatkovodnih ekosustava. Budući da Karlovačka županija obiluje sedrom  zanimljivo i korisno  predavanje bilo je i na temu „Obrasci kretanja makrozoobentosa i transport organske tvari u mahovinama sedrenih barijera“ čiji su autori istraživali jedan od slapova Plitvičkih jezera.

  U okviru simpozija održana su i dva planarna predavanja: stručnjak iz Slovenijegovorio je na temu„Hidromorfološka promjena potoka i rijeka: ekološka procjena i održivo upravljanje“, dok je stručnjak iz Njemačke obradio temu: „Integrativna taksonomija određivanjem vrsta molekula“. Organizatori simpozija su Hrvatsko udruženje slatkovodnih ekologa i Biološki odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

  (Klikni na slike za povećanje!)

  slika slika

  slika slika

   

   

  Održana je terenska nastava u zaštićenom području Značajni krajobraz Slunjčica
  (Rastoke, 17. veljače 2017.)

  sl

  U sklopu studijskog programa Lovstvo i zaštita prirode, kolegija Upravljanje zaštićenim područjima (3. godina, V semestar) Veleučilišta u Karlovcu, održana je terenska nastava u zaštićenom području Značajni krajobraz Slunjčica, odnosno naselju Rastoke.

  Djelatnica stručne službe Javne ustanove NATURA VIVA upoznala je studente Veleučilišta s modelom upravljanja ovim zaštićenim područjem i procesom izrade Plana upravljanja ZK Slunjčica. Tom prilikom organizirani su susreti sa stanovnicima (mlinari) od kojih se moglo u interaktivnoj komunikaciji doznati koje situacije prolaze stanovnici zaštićenog područja koje je ujedno i turistička točka poznata kao „Male Plitvice“.

   


   

  >> POZIV ZA DOSTAVU PONUDA
  (Karlovac, 23. siječnja 2017.)

  PREDMET PONUDE: Provođenje godišnjeg monitoringa faune šišmiša u geomorfološkom spomeniku prirode špilji Vrlovka (Kamanje) za 2017. godinu i prijedlog Programa posjećivanja

  ROK ZA DOSTAVU PONUDA: Pozivate se da dostavite ponudu u roku 5 dana od dana objave ovog poziva

   

   


   

   

  ZIMSKA IDILA U ZAŠTIĆENOM PODRUČJU Stoljetna stabla u spomeniku parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj odjenula su snježno ruho. Redovito i pravilno održavan, perivoj u ovo vrijeme pruža posjetiteljima bajkovit ugođaj. Zašto ga ne iskoristiti? :)
  (Karlovac, 18. siječnja 2017.)

  Kliknite na slike za uvećanje!

  Vrbanićev perivoj

  Vrbanićev perivoj

  Vrbanićev perivoj

   

   

  Za uvećanje čestitke klikni!

  Za uvećanje čestitke klikni!

   

   

  Vrh stranice


   


  Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije
  47000 Karlovac, Jurja Križanića 30
  Tel/fax: 047/601-479, 601-284
  e-mail: karlovac.nature@ka.t-com.hr

  Početna stranica