O nama Zaštićena područja Karta Kontakt Novosti i događanja Uključite se Aktivnosti i projekti Ekološka mreža Karlovačke županije O nama Zaštićena područja Karta Kontakt Novosti i događanja Uključite se Aktivnosti i projekti
 


Arhiva - Novosti i događanja 2012.-2014.

>> Nazad na Arhiva - Novosti i događanja

 

Prosinac 2014.

 

JAVNI NATJEČAJ

za prijam na radno mjesto u Javnu ustanovu NATURA VIVA

 • 1 pripravnik/ice,  na određeno vrijeme od 12 mjeseci

Opći uvjeti za prijam na radno mjesto:
-  punoljetnost
-  hrvatsko državljanstvo
-  zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se osoba prima.

Pored općih uvjeta za prijam na radno mjesto kandidati moraju ispunjavati i slijedeće posebne uvjete:
- magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke
- poznavanje engleskog jezika
- poznavanje rada na računalu

 

>> JAVNI NATJEČAJ - za prijam na radno mjesto u Javnu ustanovu NATURA VIVA

(Karlovac, 29. prosinac 2014.)


 

Studeni 2014.

PROJEKT “KUPA NATURA - ŽIVJETI I ODRŽAVATI PRIRODNU DOBROBIT KUPE OD IZVORA DO UŠĆA”
(Karlovac, studeni 2014.)

Javna ustanova NATURA VIVA je partner Društvu za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“-ZUK, Zamršje, Karlovac na projektu : “KUPA NATURA – LIVING AND SUSTAINING NATURAL WEALTH OF KUPA FROM SPRING TO DELTA”/“KUPA NATURA - ŽIVJETI I ODRŽAVATI PRIRODNU DOBROBIT KUPE OD IZVORA DO UŠĆA” financiranog u okviru programa: IPA 2011 "Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000“.

Ciljevi projekta s proračunom od 152.363,40€ (eura) su: doprinijeti jačanju uloge građana kroz izgradnju kapaciteta Organizacija civilnog društva za održivu uporabu i upravljanje rijekom Kupom od izvora do ušća kao potencijalnog Natura 2000 područja.
Nositelj projekta/ Koordinator je: Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“-ZUK, Zamršje, Karlovac, a partneri na projektu su: 

1) Udruga „Kupa-rijeka života“ iz Pokupskog,
2) Općina Pokupsko,
3) Grad Vrbovsko,
4) Osnovna škola „I. G. Kovačić“ Vrbovsko,
5) Osnovna škola „Rečica“ Karlovac,
6) Javna ustanova „NATURA VIVA“ za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području  Karlovačke županije
7) Ronilački klub „Žabac“ Karlovac.

Provedba projekta traje 18 mjeseci, od 09/2014-03/2016 i planirane aktivnosti obuhvatit će područje Primorsko-goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Očekivani rezultati su izgrađeni kapaciteti za dugotrajno partnerstvo 44 organizacije civilnog društva, lokalnih vlasti, javnih ustanova i ustanova visokog obrazovanja nadležne za očuvanje bio-raznolikosti i zaštitu okoliša kao i članovi Udruge "Kupa-rijeka života“;
Izgrađeni kapaciteti 24 organizacije civilnog društva i 20 predstavnika lokalnih vlasti na području toka rijeke Kupe za poticajne aktivnosti očuvanja bioraznolikosti i nadzora zaštite okoliša; informirano 300 građana i 15 lokalnih zajednica te 6000 građana koriste/gospodare područjem NATURA 2000 na održivi način.

Projektom su planirane brojne aktivnosti kao što su: edukativne radionice za učenike i studente, volonterski kamp, jačanje kapaciteta ronioca, predstavnika jedinica lokalne samouprave, civilnog sektora, detektiranje i čišćenje divljih odlagališta, održavanje plovnog puta na rijeci Kupi, obilazak Natura 2000 područja u Austriji, prijenos znanja i pozitivnih primjera prakse u gospodarenju zaštićenim područjima u EU i dr.

Među prvim značajnim aktivnostima je održavanje 1. Partnerskog sastanka projekta „KUPA Natura“ i 6. Sabora Udruge Kupa rijeka života iz Pokupskog, čiji su članovi predstavnici jedinica lokalne samouprave i civilnih organizacija koje povezuje rijeka Kupa od Primorsko-goranske pa sve do Sisačko-moslavačke županije. Susret  je održan  u Vrbovskom se 07/11/2014, petak, u prostoru Doma kulture.

Kako je navedeno, puni naziv projekta je "KUPA Natura -živjeti i održavati prirodnu dobrobit rijeke Kupe od izvora do ušća“ pa je bilo logično da prva velika aktivnost: 1. Partnerski sastanak i 6. Sabor započnu u županiji u kojoj Kupa i izvire, a kako su Grad Vrbovsko i OŠ "I.G. Kovačić" Vrbovsko ujedno i partneri na projektu- cjelodnevnu radionicu održali smo u Kamačniku.
Devet izlagača, devet izuzetno zanimljivih tema, brojni gost, njih 60-ak iz (Siska, Petrinje, Zagreba, Kočevja, Slovenije, Karlovca, Pokupskog, Ozlja, Vrbovskog...) imali su prilike poslušati biologe, inž. šumarstva, zaštitare prirode, ronioce, inž. građevine o zaštićenim područjima, područjima Nature 2000 uz Kupu, turističkim sadržajima i potencijalnim smjerovima razvoja mjesta uz rijeku Kupu.

Izlagači:

 1. Kupa NATURA – živjeti i održavati prirodnu dobrobit Kupe od izvora do ušća – Antonija           Vučić, Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“
 2. Prirodne vrijednosti sliva rijeke Kupe u Primorsko-goranskoj županiji kao dio Ekološke mreže NATURA 2000 - Sunčica Strišković, dipl.ing.biol., JU „Priroda“
 3.  Kupa NATURA 2000 – mreža života – Martina Petrak, JU NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije
 4. Ornitološki svijet uz rijeku Kupu – Tomislav Klanfar, dipl.ing.biol., JU Zeleni prsten Zagrebačke županije
 5. Magnetske sferule otkrivene u gornjem toku rijeke Dobre – dr.sc. Stanislav Frančišković-Bilinski, Zavod za istraživanja mora i okoliša, Institut Ruđer Bošković 
 6. Ronjenje u funkciji zaštite rijeka i očuvanja bioraznolikosti – Dejan Ranitović,  Ronilački klub „Žabac
 7. Uređenje doline rijeke Kupe u turističke svrhe – Ljubomir Cindrić, Grad Vrbovsko
 8.  Žitni put, Kupa – Sava – Ivan Padežanin, Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“
 9. Eko Kupa nekad i sada – doc.dr.sc. Duška Kunštek, dipl.ing.građ., Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

U pauzi sudionici skupa su obišli prekrasni Kamačnik. Veliki doprinos održavanju prvih u nizu projektnih aktivnosti dali su, uz izlagače i domaćini: Grad Vrbovsko i Primorsko-goranska županija, Turistička zajednici Vrbovskog, Udruga žena Senjsko i OPG-ovi.


fotografija: web stranica http://zuk.hr

>> Fotogalerija

 

Rujan 2014.

XIV Godišnji seminar čuvara prirode u Republici Hrvatskoj
(JU Park prirode „Papuk“, 25. i 26. rujna 2014.)

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s Javnom ustanovom park prirode „Papuk“ organiziralo je XIV Godišnji seminar službe čuvara prirode u Republici Hrvatskoj u HEP NOC (nastavni obrazovni centar), Velika, u dvodnevnom trajanju, 25. i 26. rujna 2014, na kojem su sudjelovali ravnateljica Darka Spudić i čuvar prirode Darko Radečić iz Javne ustanove NATURA VIVA.
Program seminara sastojao se od predavanja i prezentacija o Kriminalističkoj metodologiji u funkciji zaštite prirode, o projektu „Jačanje kapaciteta službi u zaštiti prirode“, o ulozi čuvara prirode u sustavu posjećivanja zaštićenih područja, predstavljanju nove uniforme, značke i iskaznice, o radu nadzornika u 2013. godini, kao i izlaganja čuvara prirode na temu iskustava iz njihovih ustanova (Protupožarna zaštita u PŠ Marjan - uloga čuvara prirode,  Nadzor u Natura 2000 - JUPSŽ, o sredozemnoj medvjedici na području Istre, o posljedicama ledoloma u šumama NP Risnjak). Ujedno su sudionici seminara bili nadzornici  iz Mađarske, Nacionalni park Kozara, koji su nas upoznali o tom zaštićenom području i službi nadzora kod njih.
Drugi dan sastojao se u terenskom obilasku park šume Jankovac gdje je snimljena milenijska fotografija čuvara prirode autora Šime Strikomana.

 


fotografija: Kronika Požeško-slavonska

 

 

 

Srpanj 2014.

HITNA INTERVENCIJA
(Velika Paka, 04. srpnja 2014.)

Na telefonski poziv mještana Mirka Mihelića iz Velike Pake (Općina Žakanje) u petak, 04.07.2014. kojim smo obaviješteni da je tijekom prethodne noći iz gnijezda u blizini kuće ispala mlada roda s povrijeđenom nogom, uputili smo se na predmetnu lokaciju. Gnijezdo je smješteno na električnom stupu bez postolja.
Radilo se o mladoj jedinki, jedinom potomku para roda u gnijezdu koja je ispala iz gnijezda, a oko nogu je imala smotane najlonske trake. Mještani su sami uklonili najlon, ali dio najlona je urastao u tkivo noge pa je bila potrebna veterinarska intervencija. Djelatnici Javne ustanove su po dolasku ustanovili da ukoliko je dovoljno životinji pružiti jednokratnu veterinarsku skrb, potrebno ju je vratiti u gnijezdo kako bi ju roditelji nastavili hraniti i brinuti se o njoj. Pozvan je dr. veterine Borna Hajčić koji je očistio i dezinficirao ranu, te poduzeo sve profesionalne aktivnosti kako bi roda mogla biti vraćena u gnijezdo.
Usporedo, kontaktirane su sve potencijalne službe koje posjeduju dugačke ljestve (DVD Jurovski Brod, HEP), ali niti jedni nisu bili u mogućnosti još isto popodne doći u Veliku Paku. U nedostatku mogućnosti, g. Mirko je u dogovoru s električarom g. Guštinom koji u blizini posjeduje ljestve, tijekom popodneva vratio mladu rodu u gnijezdo.

 

Lipanj 2014.

>> OBAVIJEST - MARMONTOVA ALEJA - SPOMENIK PARKOVNE ARHITEKTURE
(Karlovac, 12. lipnja 2014.)

 

KONAČNI PRIJEDLOG PLANA UPRAVLJANJA ZNAČAJNIM KRAJOBRAZOM SLUNJČICA Za period od 2012. do 2021. godine
(Karlovac, 10. lipnja 2014.)

>> KONAČNI PRIJEDLOG PLANA UPRAVLJANJA ZNAČAJNIM KRAJOBRAZOM SLUNJČICA Za period od 2012. do 2021. godine
( PDF, 7.21 MB)

 

Svibanj 2014.

Dijagnostika stabala u Spomeniku parkovne arhitekture
Vrbanićev perivoj u Karlovcu

(Karlovac, 13.-16. svibnja 2014.)

HUA - Hrvatska udruga za arborikulturu, organizirala je 13.-16.05.2014. u suradnji sa njemačkom tvrtkom Nürnberger Schule /Tree care Academy/ i hrvatskom tvrtkom Stablosan d.o.o. u Karlovcu i Dugoj Resi, tečaj iz ARBORIKULTURE o PROSUDBI ZDRAVSTVENOG  STANJA I STATIKE STABALA vizualno, pulling-testom i primjenom specijalnih mjernih instrumenata (Arbotoma, Resistografa, Arboradixa).

Predavači su bili; Bodo Siegert, E-certificirani (DIN EN ISO/IEC 17024:2003) sudski vještak za njegu i statiku stabala i odgovarajući stručnjaci iz Hrvatske (Viktor Lochert dipl. ing., suvlasnik hrv. tvrtke Stablosan d.o.o., prof. dr. sc. Ivica Tikvić i prof. dr. sc. Milan Glavaš sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, te dr.sc. Milan Pernek i dr. sc. Karmelo Poštenjak iz Hrvatskog šumarskog instituta, redom članovi HUA).

Na tečaju su - između ostaloga - obrađene slijedeće teme;
Anatomija i fiziologija stabala (drveća), kvaliteta sadnog materijala, sadnja stabala, priprema staništa, simptomi slabijeg vitaliteta stabala, razgradnja drveta djelovanjem gljiva truležnica, dijagnostičke metode, mjerni instrumenti i njihova primjena, sustavi i materijali za osiguravanje / sidrenje krošanja stabala, metode i zahvati njege stabala.

Praktični radovi obavljeni su u Karlovcu 14. i 15.05.2014. godine, na stablima unutar zaštićenog područja spomenk parkovne arhitekture Vrbanićev perivoj, u suradnji s tvrtkom Zelenilo d.o.o. Karlovac i Javnom ustanovom NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije.

Osim dijagnostičke metode ispitivanja mjernim instrumentom rezistograf, demonstrirana je i metoda pulling testa koja se temelji na mjerenju tenzije pomoću natezanja užeta koje se privezuje za stablo i nateže. Uže glumi silu vjetra, a na njemu je dinamometar koji mjeri silu potezanja.

Ovim metodama rada i instrumentima, u Europi se nastoji održati i obnoviti postojeći fond stabala u urbanim sredinama kao i monumentalna stabla / spomenike prirode, a primijenjeni su i pri izradi dijagnostičke dokumentacija za sanaciju divovskih platana u Trstenom kod Dubrovnika, (najveće listopadno stablo Europe - visina 48 m, promjer debla veći od 4 m / opseg 12m).

>> Dijagnostika stabala u Spomeniku parkovne arhitekture
Vrbanićev perivoj u Karlovcu

( PDF, 147 KB)

 

 

 

Svjetski dan migratornih riba u Hrvatskoj - PROGRAM DOGAĐANJA
(Karlovac, 18.-25. svibnja 2014.)

22. svibnja proglašen je Međunarodnim danom biološke raznolikosti od strane Ujedinjenih naroda (1993) kako bi se upozorilo na sve veći gubitak prirodnih vrijednosti diljem svijeta.

Ove godine Hrvatski institut za biološku raznolikost i Hrvatsko društvo za biološka istraživanja u suradnji sa udrugom Eko PAN  i Javnom ustanovom NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije organiziraju edukativno-popularnu manifestaciju i u Karlovcu. Kao ovogodišnji motiv odredili smo VELIKE MIGRACIJE RIBA u povodu Svijetskog dana migratornih riba koji se slavi 24. svibnja 2014. Planirane su aktivnosti kroz cijeli tjedan od 17. do 24. svibnja koje će uključivati edukativne i kreativne radionice za odrasle i djecu (radionica Quillinga, oslikavanje lica), promotivne štandove ekoloških udruga i institucija, te nagradnu igru „VELIKA MIGRACIJA“.Biti će postavljena i edukativno-stručna izložba na temu migracija riba i održivog korištenja riječnih tokova u prostoru Gradskog muzeja Karlovac, Strossmayerov trg 7, Karlovac kroz cijeli tjedan od 17. do 24 svibnja. U nedjelju 18. svibnja biti će održana proslava Svijetskog dana migratornih riba na promenadi u Karlovcu Šetalište dr. F. Tuđmana. Cilj je upozoriti ljude da migracije nisu lake i da su za njih potrebne čiste i prohodne rijeke.


Radni program za nedjelju 18. svibnja:
10:00 h - OTVARANJE
12:00 h - Prezentacija nagradne igre "VELIKA MIGRACIJA - izađi i migriraj" i press konferencija
10:30; 11:30; 12:30; 13:30; 14:30; 15:30 h - vođena tura kroz izložbu
10:00 - 13:00; 14:00-16:00 h radionice Quillinga i Flica - izrada igrački (besplatno)
10:00 - 15:00 h - oslikavanje lica
16:00 h – ZATVARANJE

 

>> PROGRAM DOGAĐANJA - Svjetski dan migratornih riba u Hrvatskoj
( PDF, 270 KB)

 

 

Travanj 2014.

Prezentaciju o zaštićenim područjima na području Karlovačke županije
za studente Veleučilišta Vern
(Karlovac, 25. travnja 2014.)

Na poziv g. Željka Treznera, nositelja kolegija Održivi razvoj turizma na Veleučilištu Vern, predstavnici Javne ustanove NATURA VIVA održali su prezentaciju na temu ZK Slunjčica- Rastoke za  studente 2. godine studija Turizam, Veleučilišta Vern. Prezentacija je održana u Kljižnici za mlade u Banjavčićevoj ulici u Karlovcu, dana 25.04.2014. godine.

Studenti u sklopu kolegija Održivi razvoj turizma imaju redovnu terensku nastavu koja obuhvaća područje Karlovca i Rastoka, stoga je prezentaciju o zaštićenim područjima na području Karlovačke županije sa posebnim naglaskon na problematiku zaštite i upravljanja Značajnim krajobrazom Slunjčica održala  ravnateljica Javne ustanove Darka Spudić i Matija Modrušan, vanjski stručni suradnik Javne ustanove za financije.

U samom predavanju bilo je riječi općenito o Javnoj ustanovi i svim zaštićenim područjima na području Karlovačke županije kojima ustanova upravlja,  načinima upravljanja te najčešćim problemima koji se javljaju na terenu.

Drugi dio predavanja odnosio se je isključivo na područje ZK Slunjčica, projekt samofinanciranja, dodjelu koncesijskog odobrenja za djelatnost posjećivanja, probleme,  pozitivna i negativna iskustva  sa terena. Studenti su imali priliku postavljati  pitanja o samom području, načinu upravljanja i projektu samofinanciranja koji je predhodio uvođenju koncesijskih odobrenja.

Nakon predavanja studenti su odradili terenski dio, obišli su ZK Slunjčica i vidjeli kako u praksi funkcionira sustav posjećivanja i projekt samofinanciranja, koje Javna ustanova provodi već drugu godinu za redom na spomenutom području.

Područje ZK Slunjčica je iznimno zanimnjivio  jer predstavlja spoj kulturne i prirodne baštine, turizma te suživot stanovnika Rastoka  koji žive i rade u  zaštićenom području. Takav primjer navedenih faktora koji utječu na cjelokupnu situaciju i razvoj područja vrlo je rijedak u Hrvatskoj i svijetu, te predstavlja izazov u zaštiti prirode.

 

 

Upravljanje područjem ZK Slunjčica - Održavanje korita rijeke Slunjčice
(Karlovac, 09. travnja 2014.)

Na području Značajnog krajobraza Slunjčica u naselju Rastoke, koje je ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000, a sukladno Planu upravljanja značajnim krajobrazom Slunjčica, krenulo se s radovima održavanja, odnosno provodi se zahvat uređenja ušća rijeke Slunjčice u Koranu od strane nositelja zahvata Hrvatskih voda, VGI za donju i srednju Savu. Cilj zahvata je osigurati bolju protočnost koja se namjerava postići izmuljivanjem korita, uklanjanjem drvenaste vegetacije u vodotoku i nanosa na mjestima gdje otežava protočnost. Sve navedene aktivnosti provode se kako bi se uklonila opasnost poplavljivanja naselja Rastoke, a provode se sukladno Rješenju Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije, te svakodnevnim nadzorom djelatnika ove Javne ustanove i u koordinaciji s Hrvatskim vodama, Vodoprivredom Karlovac,  Gradom Slunjem i mještanima Rastoka.

 

 

Ožujak 2014.

JAVNI NATJEČAJ za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije
(Karlovac, 13. ožujka 2014.)

Na temelju članka 40. i članka 41. Zakona o ustanovama («Narodne novine» broj 76/03,
29/97, 47/99 i 35/08), članka 134. i članka 135. Zakona o zaštiti prirode («Narodne novine» broj 80/13) i članka 8. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju u Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Karlovačke županije (Glasnik Karlovačke županije 7/14), te Zaključka Upravnog vijeća sa 5. Sjednice održane 11.03.2014. godine, Upravno vijeće Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije raspisuje

 

JAVNI NATJEČAJ
za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije

 

Za ravnatelja/icu može biti imenovana osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:

 • Preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij u struci prirodoslovnog ili biotehničkog usmjerenja
 • najmanje 5 godina radnog iskustva u struci
 • znanje rada na PC-u
 • položen vozački ispit B kategorije
 • znanje jednog stranog jezika

Ravnatelja/icu imenuje Županijska skupština na mandat od četiri (4) godine na prijedlog Upravnog vijeća Javne ustanove, a ista se osoba po isteku mandata može
ponovno birati za ravnatelja/icu.

Uz pisanu prijavu na natječaj, kandidati su dužni priložiti:

 • dokaz o stečenoj stručnoj spremi
 • potvrdu nadležne područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o evidentiranom radnom stažu
 • preslik osobne iskaznice, putovnice, vojne iskaznice ili domovnice
 • uvjerenje o nekažnjavanju nadležnog Suda (ne starije od 6 mjeseci)
 • životopis

Rok za podnošenje prijava je 8 (osam) dana od dana objave na web stranici Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije i „Karlovačkom tjedniku“.

Prijave s potrebnom dokumentacijom podnose se Upravnom vijeću Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije, Jurja Križanića 30, Karlovac s naznakom «Natječaj za ravnatelja».

Kandidat koji ostvaruje prednost pri zapošljavanju dužan je u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo i ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima. Uz prijavu za natječaj dužan je priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta kao i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo spomenuto pravo te dokaz da je nezaposlen.
Urednom prijavom smatra se prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju

            Nepotpune i nepravovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.
U radni odnos nemože biti primljena osoba protiv koje se vodi kazneni postupak ili koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo.
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola sukladno članku 13. Zakona o ravnopravnosti spolova.
Obavijest kandidatima koji zadovoljavaju formalne uvjete natječaja biti će objavljana na službenoj internetskoj stranici Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije 28.03.2014.godine.
S kandidatima koji udovoljavaju formalnim uvjetima natječaja biti će provedena predhodna provjera znanja i sposobnosti putem pisanog testiranja i intervjua. Ako kandidat ne pristupi testiranju smatra se da je povukao prijavu za natječaj.
Pisano testiranje održati će se dana 31.03.2014. s početkom u 9.00 sati u prostorijama Karlovačke županije, Vranyczanijeva 4, prvi kat, soba br.15
Literatura za pripremu testiranja je:

 • Zakon o zaštiti prirode (NN 80/13)
 • Zakon o ustanovama (NN 76/93, 29/97,47/99, 35/08)
 • Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN 33/01,66/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13)
 • Strategija i akcijski plan zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske (NN 81/99, 143/08)
 • Uredba o ekološkoj mreži (NN 124/13)

Kandidati će biti pisanim putem obaviješteni o rezultatima testiranja te  prijedlogom  Upravnog vijeća  Županijskoj skupštini u zakonskom roku.

Kandidat ima pravo uvida u natječajni materijal, rezultate testiranja i intervjua.
O izboru i imenovanju će svi kandidati biti obavješteni u zakonskom roku.

Upravno vijeće Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije
                                   

>> Natječaj za ispis (105 KB, )
                                                                                               

 

 

 

Listopad 2013.

KONFERENCIJA - Dani otvorenih vrata 2013 -
Sinergija i suradnja na području zaštite prirode

(Ogulin, 25. listopada 2013.)

                 

 

>> PLAKAT - Dani otvorenih vrata 2013.
>> PROGRAM - Dani otvorenih vrata 2013.

 

P O Z I V N I C A

Karlovačka županija i Javna ustanova za upravljanje
zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije "Natura viva"
imaju čast pozvati Vas na

KONFERENCIJU:

Dani otvorenih vrata 2013: Sinergija i suradnja na području zaštite prirode - Open days 2013: Synergies and cooperation in nature protection

u okviru "Open Days 2013"

Konferencija će se održati u petak, 25. listopada 2013. s početkom u 10:00 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin, Bernardina Frankopana 7, Ogulin.

Uprava za regionalnu politiku Europske komisije i EU Odbor regija od 2003. godine organiziraju događanje "Open Days-European Week of Regions and Cities". Ovogodišnji  Europski tjedan regija i gradova bit će održan u Bruxellesu od 7.-10. listopada pod nazivom „Europe's regions and cities taking off for 2020“. Osim toga, tijekom rujna, listopada i studenog održat će se više lokalnih događanja, čija je svrha približiti Europu regijama i gradovima kroz organizaciju okruglih stolova, konferencija, medijskih aktivnosti itd. Ove godine planiramo obilježiti Dane otvorenih vrata u Karlovačkoj županiji, u Ogulinu.

Na radionici planiramo predstaviti djelovanje javnih ustanova koje se bave zaštitom prirode, te njihova iskustva na provođenju stručnih projekata i mogućnosti koje postoje na području upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima. Kroz konkretne primjere provedenih projekata prezentirati će se njihove provedbe koje uvelike ovise o zajedničkoj suradnji svih dionika - stručnih institucija, nevladinog sektora, administracije, lokalne uprave, nadležnih ministarstava i dr.

Molimo Vas da nam što prije potvrdite dolazak na Konferenciju i sudjelovanje u predstavljanju vaših iskustava, radi što bolje i kvalitetnije organizacije događaja. Za više informacije, molimo kontaktirajte nas na telefon 047/601-479 ili na e-mail  karlovac.nature@ka.t-com.hr

S poštovanjem,

Ivan Vučić, dipl.ing.                                                 Darka Spudić, dipl.ing.
Župan                                                                     Ravnateljica Natura Viva

 

 

 

 

Rujan 2013.

Povodom Europskog tjedna kretanja i Svjetskog dana čistih planina, dana 20. rujna 2013., organizirala je događanje na temu zaštite i promocije geobaštine Značajnog krajobraza Klek
(Klek, 20. rujna 2013.)

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije, u suradnji s Gradom Ogulinom, a povodom Europskog tjedna kretanja i Svjetskog dana čistih planina, dana 20. rujna 2013., organizirala je događanje na temu zaštite i promocije geobaštine Značajnog krajobraza Klek.

Organizatori i uzvanici okupili su se u 9 sati ujutro u Bjelskom podno Kleka, na startu planinarske i poučne staze. Uz prigodnu dobrodošlicu, organizatori su ukratko predstavili projekte koji su realizirani i projekte koji su u tijeku, a pokrenuti su s ciljem očuvanja prirode i promocije Kleka kao iznimno vrijednog i atraktivnog zaštićenog planinskog područja.

Nakon uvodnog predstavljanja, slijedio je uspon planinarskom stazom uz koju je s 10 poučnih ploča realizirana Geološka poučna staza od podnožja do vrha Kleka. Riječ je ujedno o prvom organiziranom obilasku novopostavljene poučne staze, uz stručno vođenje od strane zaposlenika Javne ustanove. Po dolasku do Planinarskog doma Klek, nakon kratkog predaha uslijedila je prezentacija projekta Akcijski planovi "Planina-špilja-grad" i projekta "Stručno-edukativni programi u ZK Klek i ZK Slunjčica". Oba projekta Javna ustanova realizira u suradnji sa svim sektorima, stanovništvom i poglavarstvom Ogulina, nevladinim udrugama, školama, stručnim institucijama iz područja zaštite prirode i drugim dionicima. Sredstva su osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Karlovačka županija, a suradnici su Grad Ogulin i nevladine udruge. Glavni su ciljevi izrada Plana upravljanja zaštićenim područjem Značajni krajobraz Klek te uvođenje i kontinuirano provođenje kvalitetnih stručno-edukativnih programa namijenjenih svim skupinama posjetitelja, a osobito školskoj i studentskoj populaciji. Oni koji još nisu imali priliku, mogli su se uputiti do kraja nove poučne staze, sve do vrha Kleka i po povratku u planinarski dom zaslužiti pokoju nagradu za pravi sportski duh. Uslijedio je odmor i druženje uz ručak u Domu, a potom spuštanje natrag u Bjelsko i povratak sudionika u Ogulin, Karlovac i Zagreb.
Čitav događaj su osiguravali pripadnici Gorske službe spašavanja stanice Ogulin, s kojom Javna ustanova u posljednje vrijeme intenzivno surađuje.

Geološka poučna staza Klek otvorena je za sve skupine posjetitelja, a za one koji žele poučne šetnje i edukativne radionice u ovom i drugim zaštićenim područjima prirode u Karlovačkoj županiji, Javna ustanova po najavama organizira stručne obilaske i programe, uz edukatore i čuvare prirode.

 

 

Travanj 2013.

>> PLAKAT - ŠKOLA KRAŠA NA SLUNJČICI
(Karlovac, 17. travnja 2013.)

 

>> LETAK - ŠPILJA VRLOVKA - geomorfološki spomenik prirode
(Karlovac, 16. travnja 2013.)

 

Travanj 2013.

>> Posjećivanje zaštićenog područja - Značajni krajobraz „Slunjčica“ destinacija Rastoke - CJENIK USLUGA
(Karlovac, 05. travnja 2013.)

 


 

Listopad 2012.

JAVNA RASPRAVA O PRIJEDLOGU PLANA UPRAVLJANJA ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM „ZNAČAJNI KRAJOBRAZ SLUNJČICA“
(Karlovac, 10. listopada 2012.)

Na temelju članka 81. stavka 3. i članka 166. Zakona o zaštiti prirode (NN 70/05, 139/08, 57/11), članaka 4. i 7. ODLUKE o osnivanju Javne Ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Karlovačke županije „Natura viva“ i Odluke Upravnog vijeća, Javna ustanovaobjavljuje

JAVNU RASPRAVU
O PRIJEDLOGU PLANA UPRAVLJANJA ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM
„ZNAČAJNI KRAJOBRAZ SLUNJČICA“

 1. Javni uvid u Prijedlog Plana upravljanja „Značajni krajobraz Slunjčica“traje od 19. listopada do 19. studenog 2012.godine.

 2. Za vrijeme javnog uvida, grafički i tekstualni dio Prijedloga Plana upravljanja bit će izložen u zgrade gradske uprave Grada Slunja, Trg dr. Franje Tuđmana 12 - Slunj, svaki radni dan od 08 do 15 sati.

  PrijedlogPlanaupravljanja bit će objavljen i na web stranici Javne ustanove „Natura viva“ www.naturaviva.hr i Grada Slunja: www.slunj.hr

 3. Javno izlaganje održat će se 08. studenog2012. godine u 9,30 sati, u zgradi gradske uprave Grada Slunja.

 4. Pisana očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Prijedlog Plana upravljanja „Značajni krajobraz Slunjčica“ mogu seupisati u knjigu primjedbi koja se nalazi uz dokumentaciju na javnom uvidu ili dostaviti pismeno na adresu Javna ustanova „Natura viva“, Jurja Križanića 30, 47000 Karlovac, zaključno sa 19. studenim 2012. godine.

Javna ustanova „Natura viva“

 

 

Rujan 2012.

ZBRINJAVANJE ZAŠTIĆENIH SVOJTI
(Karlovac, 10. rujna 2012.)

Po dojavama građana i udruga Javna ustanova „ Natura viva“ obavlja zbrinjavanje zaštićenih svojti, bilo ozlijeđenih, uginulih i sl.
Tako je dana 10. rujna 2012. godine temeljem dojave predstavnika Konjičkog kluba Korana Karlovac, preuzela ranije operiranu i privremeno zbrinutu  bijelu rodu (Ciconia ciconia L.), koja nije trenutno u mogućnosti letjeti, a nalazila se u predmetnom konjičkom klubu.
Djelatnici Javne ustanove bijelu rodu su otpremili u AWAP -  Centar za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja u Zaprešiću, u kojem će ista biti zbrinuta do narednog proljeća.

 

 

Srpanj 2012.

>> ČIŠĆENJE KANJONA RIJEKE KORANE U ZAŠTIĆENOM KRAJOBRAZU SLUNJČICA
(Rastoke, 20. srpnja 2012.)

Inicijativom Javne ustanove „Natura viva“ i Grada Slunja u suradnji sa Speleološkim društvom „Đula – Medvedica“ iz Ogulina, dana 20. srpnja 2012. provedeno je čišćenje kanjona rijeke Korane u Zaštićenom krajobrazu Slunjčica, područja nizvodno od starog mosta u Rastokama. Radi se o najatraktivnijem dijelu ZK Slunjčica, području u kojem se rijeka Slunjčica ulijeva u kanjon rijeke Korane. Kroz radnu akciju koja je trajala cijeli dan iz kanjona je izvađeno dva velika kontejnera granja i smeća. Akciju je pratio i nadzornik Javne ustanove „Natura viva“ da bi se osiguralo što manje posljedica za okoliš. Tom akcijom uvelike je popravljena vizura u ZK Slunjčica, te se preporuča da se takva akcija održi barem jednom godišnje tadi održavanje postojećeg stanja.

 

 

 

Lipanj 2012.

PREDAVANJA O RIBI SVIJETLICI (TELESTES POLYLEPIS) TE ĆE BITI PREDSTAVLJEN PLAKAT „SVIJETLICA – ENDEM HRVATSKE“ I LETAK "HRVATSKI ENDEMI DUNAVSKOG SLIJEVA"
(Ogulin, 15. lipnja 2012, petak, s početkom u 18:00 sati, u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Ogulin, ulica B. Frankopana 7, Ogulin.)

U petak, 15.06.2012. godine s početkom u 18.00 sati u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Ogulin, u organizaciji Javne ustanove „Natura viva“ i Državnog zavoda za zaštitu prirode, biti će održana predavanja o ribi svijetlici (Telestes polylepis) te će biti predstavljen plakat „Svijetlica – endem Hrvatske“ i letak "Hrvatski endemi dunavskog slijeva" s namjerom da se stanovništvo upozna s ribljim endemima njihova kraja.

Prije toga prvo predavanje s početkom u 11.30 sati održat će se u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Ogulinu. Tom prilikom školi će biti donirana metodička pomagala i oprema za praćenje fizikalno-kemijskih značajki vode. Oprema će biti korištena u nastavi iz kemije i biologije, a s namjerom upoznavanja značajki vode i praćenja njene kvalitete u staništu svijetlice (Telestes polylepis). Također djeca će biti kroz predavanje upoznata s ribljim endemima njihova kraja, te će im biti podjeljeni plakati i letci.

Svjetlica (Telestes polylepis) je endem Hrvatske te je jedna od najugroženijih riba u Europi. Svrstana je u kategoriju kritično ugrožene vrste (CR) zbog stalnog smanjivanja iznimno malog područja rasprostranjenosti.

Cilj ove prezentacije je uključivanje svih zainteresiranih strana u provođenje Akcijskog plana zaštite jer je doprinos lokalne razine, građana, korisnika prostora i drugih dionika ključan za održanje ove vrste, a time i cjelokupne biološke raznolikosti Karlovačke županije.

>> Obavijest za ispis (291 KB, )

 

Vrh stranice


 


Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije
47000 Karlovac, Jurja Križanića 30
Tel/fax: 047/601-479, 601-284
e-mail: karlovac.nature@ka.t-com.hr

Početna stranica