Ćubasti gnjurac (Podiceps cristatus)
19601
post-template-default,single,single-post,postid-19601,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Ćubasti gnjurac (Podiceps cristatus)

Ćubasti gnjurac (Podiceps cristatus)

>>> U zimskom prebrojavanju ptica na Draganićkim ribnjacima smo zabilježili pticu zanimljivog imena. Radi se o ćubastom gnjurcu (Podiceps cristatus), najvećem i najpoznatijem predstavniku skupine ptica vodarica.

Ćubasti gnjurac dug je između 46 i 51 centimetara, a raspon krila mu je od 59 do 73 centimetra. Ptice su ljeti, u svom svadbenom ruhu, vrlo prepoznatljive: plivaju sredinom jezera i nestaju na duže urone (do jedne minute). Imaju dug vrat, bijele obraze, crne glave i na njima smeđecrvene i crne „ćube“, koje su im i odredile ime. Prsti na nogama obrubljeni su kožnim naborima. Zatiljak i leđa su im smeđi. Pripadnici oba spola izgledaju jednako.

Ćubasti gnjurci nastanjuju vode u nizinama cijele Europe (osim sjeverne Skandinavije i Islanda). Istočna populacija su selice koje zimuju na obalama zapadne i južne Europe. U srednjoj Europi ćubasti gnjurci su uglavnom stanarice koje u razdoblju kad je jezero duže vrijeme zamrznuto, skitaju obalom.

Hrane se pretežno ribama koje love roneći. No osim njih, love i male beskičmenjake, a jedu i sjemenke.

U vrijeme parenja ćubasti gnjurci ponašaju se vrlo upadljivo, što se ponekad naziva “ples pingvina”, par se prsa uz prsa uspravlja na vodi, trese glavama i udara nogama po vodi.

Gnijezdo grade na vodi od dijelova biljki koje plutaju, a skrivaju ga u biljkama koje rastu uz obalu. U njemu leže 27 do 29 dana na 3-4 jaja. Ptići su potrkušci i odmah mogu samostalno plivati pa čak i roniti. No, u prvo vrijeme jedan od roditelja ih uglavnom nosi skrivene u perju na leđima. Imaju bijele pruge na glavi i leđima.Skip to content