ISTRAŽIVANJE LEPTIRA (Lepidoptera)
19919
post-template-default,single,single-post,postid-19919,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

ISTRAŽIVANJE LEPTIRA (Lepidoptera)

ISTRAŽIVANJE LEPTIRA (Lepidoptera)

ISTRAŽIVANJE LEPTIRA (Lepidoptera)

 

Javna ustanova NATURA VIVA nastavlja s istraživanjima kukaca u zaštićenim i Natura 2000 područjima, ovog puta leptira.

 

Leptiri (Lepidoptera) su jedna od najbrojnijih skupina kukaca. Dijelimo ih na danje i noćne leptire. Kao i neki drugi kukci, leptiri prolaze kroz potpunu preobrazbu od jajeta, gusjenice do kukuljice i odraslog leptira. Stadij jajeta traje kratko, dva do tri tjedna. Iz jajeta se razvija gusjenica koja se odmah počne hraniti. Gusjenice hranu grizu dok odrasli leptiri sišu nektar. Nakon što se gusjenica nekoliko puta presvuče, prestaje se hraniti i počinje proces kukuljenja. Kukuljica je zadnja faza koja podrazumijeva mirovanje.

 

Danji leptiri su ugrožena skupina kukaca. Sve izraženiji gubitak staništa uslijed prestanka tradicionalnih poljoprivrednih djelatnosti (stočarstvo, ispaša, košnja), korištenja pesticida i herbicida i slično, dovodi do smanjenja brojnosti leptira. To dovodi do nestanka mnogih vrsta leptira s odrđenih područja Europe.

Ugroženost pojedine vrste može se utvrditi jedino istraživanjima na terenu.

 

Tijekom 2024. godine provodimo istraživanja leptira na području Karlovačke županije s ciljem utvrđivanja brojsnosti i bioraznolikosti te utvrđivanja rasprostranjenosti značajnih vrsta leptira. Do sada smo proveli istraživanja na području Značajnog krajobraza Klek, Draganića, Lazine i rijeke Kupe što je rezultiralo popisom već 300-tinjak vrsta leptira.

 

U nastavku istraživanja veselimo se dopuni inventarizacije leptira i lijepim fotografijama.Skip to content