Monitoring puzavog celera (Apium repens)
19139
post-template-default,single,single-post,postid-19139,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Monitoring puzavog celera (Apium repens)

Monitoring puzavog celera (Apium repens)

Monitoring puzavog celera (Apium repens)

Djelatnici Javne ustanove NATURA VIVA dana 20. i 26. rujna 2023. godine uputili su se na monitoring puzavog celera (Apium repens). Kartiranje i utvrđivanje rasprostranjenosti puzavog celera provedeno je na području NATURA 2000 Mrežnica – Tounjčica. To je i jedan od razloga, zabilježena strogo zaštićena vrsta – puzavi celer zašto je to područje uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000.

 

Puzavi celer rijetka je biljka u Hrvatskoj, zabilježena do danas na samo nekoliko lokaliteta: NP Krka, NP Plitvička jezera, Slunjčica, Rudnica, Zagorska Mrežnica, potok kod sela Dabar, Gacko polje. Obzirom da raste na relativno nepristupačnom području, istraživači su je do danas relativno rijetko bilježili, te njena stvarna rasprostranjenost u Hrvatskoj danas nije potpuno poznata. Do nedavno je čak bilo smatrano da puzavi celer uopće ne dolazi na prostoru Hrvatske, a da su raniji navodi rezultat krive determinacije vrste, odnosno zamjene sa drugim, vrlo sličnim vrstama iz porodice štitarki (Apiaceae). Pretpostavlja se da bi puzavi celer mogao nastanjivati većinu krških rijeka i potoka Hrvatske te da je nedostatak podataka o njenoj rasprostranjenosti posljedica nedovoljne istraženosti vrste na području Hrvatske.

Puzavi celer je višegodišnja zeljasta biljka čija stabljika puže po tlu i zakorjenjuje u svakom čvoru (nodiju) stabljike. Zbog toga ova vrsta raste često u velikim busenima ili gustim nakupinama, te izgleda kao joj stapke sa cvjetovima i listovima rastu izravno iz tla.  Vrsta raste u gustim nakupinama te gotovo u potpunosti prekriva tlo. Iz čvorova stabljike, osim korijenčića, izbijaju listovi sastavljeni od većeg broja malih liski jajastog oblika i nazubljenog vrha. Mali bijeli cvjetovi razvijaju se na vrhu cvata karakterističnog izgleda kojeg nazivamo štitac, po čemu je i cijela porodica dobila ime „štitarke“. Štitac je cvat koji nastaje kada se glavna stapka cvata u jednom čvoru grana na više zraka iste dužine, a zatim se svaka ta zraka ponovo razgranjuje na veći broj manjih zraka koje završavaju cvjetovima. Cvjetovi puzavog celera se sastoje od čaške koju gradi 5 lapova, vjenčića izgrađenog od 5 bijelih latica, te 5 prašnika i jedne plodnice. Vrsta cvate od srpnja do rujna.

 

Istraživanjem je utvrđena rasprostranjenost puzavog celera duž pritoke Tounjčice, Rudnica, na obje obale. Utvrđen je visok stupanj pokrovnosti. Pokrovnost je iznosila od 26% pa do 50% na pojedinim plohama. Ukupno je determinirano 800 m² na 175 dužinskih metara toka Rudnice. Zbog dubokog kanjona i hladnije mikroklime još je uvijek predmetna vrsta u cvatu ili kraju cvatnje. Gomile se nalaze uz plići tok potoka stvarajući gomile jastuka dojma kao da pluta ili raste iz tla.

Od pribora, alata, korišten je Trimble 10, Garmin Montana 750i, obrazac protokola, odjeća i obuća za visoku vodu.Skip to content