Monitoring Skopolijeve gušarke (Arabis scopoliana Boiss.)
19071
post-template-default,single,single-post,postid-19071,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Monitoring Skopolijeve gušarke (Arabis scopoliana Boiss.)

Monitoring Skopolijeve gušarke (Arabis scopoliana Boiss.)

Nalaz strogo zaštićene vrste na Kleku

 

Danas s vama dijelimo veliku i sretnu vijest!

Nakon višemjesečnog truda članova HGSS Ispostava Ogulin u suradnji s djelatnicima naše Ustanove, uspjeli smo potvrditi da jedna izuzetno vrijedna biljka zaista obitava na području našeg značajnog krajobraza Klek! Zapisi o njenom obitavanju na Kleku postoje, ali sustavni monitoring ove vrste do sada nije provođen. Bilo je zahtjevno i ne bismo uspjeli bez stručne pomoći profesora doc.dr.sc. Allegro Antuna sa biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Strpljivo je analizirao sve naše nalaze (od lipnja do kolovoza) i konačno smo ju potvrdili dana 23. kolovoza 2023. godine. Radi se o skopolijevoj gušarki (Arabis scopoliana)!!

Skopolijeva gušarka (Arabis scopoliana Boiss.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljike su uspravne, busenastog rasta, gole ili dlakave, kratko razgranate, visoke do 12 cm. Prizemni listovi su skupljeni u rozetu, duguljasti su i obrnuto jajasti, dugi do 15 cm, suženi u peteljku, ušiljenog vrha i cjelovitih rubova, prekriveni čekinjastim dlačicama. Cvjetovi su dvospolni, krupni, nalaze se na vrhovima stabljika skupljeni po 5-10 u rahle grozdaste cvatove. Čine ih bijele, pločate latice dužine 1 cm koje se u osnovi naglo suzuju u klinac. Cvatu od svibnja do srpnja. Plod je uska mahunica duga do 1 cm, sadrži 10-20 duguljastih, smeđih, sitnih sjemenki. 

Uz navedenu vrstu, determinirali smo još neke rijetke i važne vrste, a prof. Allegro nam je skrenuo pažnju na važnost jedne od njih – stablasta petoprsta Potentilla caulescens, koja je također vrijedan dio flore Kleka, a spada u primarno alpski tip vegetacije. Raste u pukotinama planinskih vapnenačkih stijena. Njezini su listovi dlanasto sastavljeni ili su jednostruko perasti. Bijeli, žuti ili (rjeđe) crveni cvjetovi, osim čaške i vjenčića od 4 do 5 listića, mnogo prašnika i 10 do 30 plodnica, imaju i tzv. izvanjsku čašku. Plodovi su jednosjemeni oraščići na suhom plodištu. Neke se vrste koriste kao ljekovite, ukrasne ili kao pokrivači tla.

Zahvala na velikoj stručnoj pomoći profesoru doc.dr.sc. Allegru Antunu s biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu te našim pomagačima, spasiteljima u planinama djelatnicima HGSS – ispostave Ogulin.

Zašto nam je sve to važno…naime čvrsti nalazi strogo zaštićenih vrsta, poput skopolijeve gušarke na Kleku daje nam temelj za stvaranje baze podatake rasprostranjenosti spomenute vrste. Podatke koje smo georeferencirali na terenu s opisnim podacima dat će nam uvid u stvarno stanje na terenu, a dugoročno takvi monitorinzi nas informiraju o eventualnim promjenama staništa bivanja ili brojnosti vrste.Skip to content