Početak monitoringa kockavice
17710
post-template-default,single,single-post,postid-17710,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Početak monitoringa kockavice

Početak monitoringa kockavice

Tijekom ožujka i početkom travnja djelatnici JU NATURA VIVA provode monitoring kockavice na području Karlovačke županije.

 

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je biljna svojta koja spada u porodicu ljiljana te je nazivamo različitim imenima kao što su obična kockavica, prava kockavica, močvarni tulipan ili na engleskom jeziku Snake′s Head Fritillary. Kockavica je također proljetnica ili vjesnik proljeća jer cvjeta na početku vegetacijske sezone, u ožujku i travnju, zajedno s ostalim proljetnicama.

Kockavica je biljka koja voli vlažna i povremeno poplavljena livadna tla sa znatnom količinom prirodnog svjetla. Rjeđe se može pronaći i u svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama.

Spada u skupinu trajnica koje svake godine iznova rastu iz lukovica. Cvjeta u rano proljeće, sredinom ožujka ili početkom travnja, kada se razvija karakterističan cvijet na vrhu stabljike. Biljka nakon 5 do 6 godina postaje odrasla i teka tada počinje s cvatnjom.

Cvijet koji se razvija najčešće je obojen crvenkastim šarama koje tvore uzorak šahovnice odakle i potječe hrvatski naziv za ovu vrstu – kockavica. Cvijet se javlja na vrhu stabljike te je zbog svoje težine u odnosu na tankoću stabljike u visećem položaju. Sastoji se od 6 latica, odnosno tri latice s unutarnje i isto tako tri latice s vanjske strane.

Dimenzije kockavice ovise o raznim kriterijima među kojima su osvijetljenost, plodnost tla, zastupljenost tla hranjivim tvarima, vlažnosti tla itd. Stoga visina kockavice varira od 12 do 30 cm, a stabljika biljke je uska te se sastoji od nekoliko uskih zelenih listova koji najčešće dolaze u paru (4, 6). Listovi kockavice poprilično su šiljasti, a mogu doseći dužinu od 13-ak centimetara.

Smatra se da na svom prirodnom staništu može doživjeti starost od 30-ak godina, što se može pripisati i njenoj otrovnosti zbog čega je sisavci, ali i druge životinje uglavnom izbjegavaju.Skip to content