ISTRAŽIVANJA
19843
page-template-default,page,page-id-19843,page-child,parent-pageid-16083,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

ISTRAŽIVANJA

ISTRAŽIVANJA

Istraživanje faune leptira na području Karlovačke županije

Leptiri su kukci koji nas očaravaju svojim predivnim bojama, a koje sve vrste leptira nastanjuju Karlovačku županiju doznati ćemo kroz istraživanja koja smo započeli ovo proljeće.

Dosadašnja istraživanja bila su usmjerena na pojedinačne lokalitete uz rijeku Kupu i područje Kleka, gdje je opisana posebna podvrsta – klekov okaš (Erebia stirius kleki). Dostupni podaci prikupljeni su nesistematskim istraživanjima dnevnih leptira i većih predstavnika noćnih leptira.

Cilj istraživanja u 2024. godini bit će usmjeren na određivanje ekološki zanimljivih područja za faunu leptira sa sistematskim popisima vrsta u tim područjima. Fokus će biti i na sustavnom istraživanju ekološki značajnih vrsta leptira, posebice strogo zaštićenih vrsta. Na temelju dosadašnjih istraživanja leptira na području rijeke Kupe, uočena je prisutnost više Natura 2000 vrsta.

Na početku istraživanja pronađene su vrste:

  • kataks (Eriogaster catax (Linnaeus, 1758)),
  • močvarna riđa (Euphydryas aurinia (Rottemburg, 1775)),
  • kiseličin vatreni plavac (Lycaena dispar (Haworth, 1802)),

 

Svrha istraživanja je:

  • pridonijeti poznavanju leptira županije, posebice ekološki značajnih područja, sa popisima danjih i noćnih leptira,
  • utvrditi prisutnost i rasprostranjenost zakonom zaštićenih vrsta leptira s posebnim naglaskom na Natura2000 vrste,
  • analize faune na istraživanome području sa izradom popisa vrsta po odabranim lokalitetima i područjima istraživanja,
  • GIS analiza prikupljenih podataka.

 

Područje istraživanja je cijela Karlovačka županija s naglaskom na Značajni krajobraz Klek, dolinu Dretulje, Značajni krajobraz Slunjčica, Brajakovo brdo, porječje rijeke Kupe.

Razdoblje istraživanja je od početka ožujka do kraja studenog 2024. godine. Istraživanja će biti kontinuirana kroz cijelu sezonu a naglasak će biti na razdoblju aktivnosti najvećeg broja vrsta, posebice tijekom kasnog proljeća, ljeta i početka jeseni.

Metodologija istraživanja je različita za dnevne i noćne leptire.

Dnevni leptiri se love i istražuju preko dana s entomološkom mrežom i popisom transektnom metodom. Za popis noćnih leptira zato koristimo različite druge načine privlačenja noćno aktivnih vrsta, od svjetlosnih šatora do feromonskih i hranljivih mamaca.

 

Kako bi svima pokazali koje smo vrste leptira pronašli na području naše županije u lipnju ćemo organizirati manifestaciju NOĆ NOĆNIH LEPTIRA u Bjelskom kod Ogulina na koju pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže. Tom prilikom ćemo vam pokazati kako se love noćni leptiri te ćemo imati priliku promotriti ulovljene leptire.

Skip to content