Terenska nastava u okviru Projekta Erasmus +
17329
post-template-default,single,single-post,postid-17329,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Terenska nastava u okviru Projekta Erasmus +

(Karlovac, 24.-26. rujna 2018. godine)

Sa velikim zadovoljstvom želimo izvijestiti sve zainteresirane čitatelje naše stranice o našim aktivnostima ovog tjedna.
Javna ustanova NATURA VIVA je zajedno s Gimnazijom Karlovac partner na europskom projektu Erasmus+ na kojem osim hrvatskih partnera sudjeluju i partneri iz Italije i Poljske. Ovog tjedna su učenici srednjih škola iz zemalja partnera stigli u Hrvatsku odnosno u Karlovac kako bi zajedno sa učenicima Gimnazije Karlovac sudjelovali na terenskoj nastavi organiziranoj u okviru projekta.
Za organizaciju terenske nastave bila je zadužena Javna ustanova NATURA VIVA i Gimnazija Karlovac.
S aktivnostima smo započeli u ponedjeljak, dočekom učenika i njihovih profesora u Gimnaziji, te uvodnim predavanjima, nakon čega je uslijedio najzanimljiviji dio za učenike i profesore – terenska nastava.
U tri dana posjetili smo tri zaštićena lokaliteta u našoj županiji i to redom Značajni krajobraz Klek,  Značajni krajobraz Slunjčicu – izvor rijeke Slunjčice i Geomorfološki spomenik prirode špilju Vrlovku u Kamanju.
Sva tri dana terenske nastave učenici su sudjelovali na geomorfološko-hidrološkim i biološkim radionicama prilagođenim specifičnom terenu  uz stručno vodstvo profesora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu – Biološkog i Geografskog odsjeka.
Voditelji radionica pridonijeli su stjecanju novih vještina, znanja  i kompetencija učenika koji su dobili dobru podlogu za daljnje školovanje što je bila i ideja Javne ustanove prilikom prijave projekta.
Smatramo da je edukacija mladih vrlo važna u svim sektorima a posebno u sektoru zaštite prirode jer je ona preduvjet dobrog upravljanja i očuvanja te  promocije prirodnih vrijednosti.
Učenici su na terenu naučili puno, kroz praktičan rad i sveučilišni pristup što je dobra podloga za studij koji je sljedeći korak u njihovom školovanju.
Nakon tri dana provedenih na terenu, učenici su zajedničkim snagama pripremili prezentacije i predstavili ih svojim profesorima i voditeljima projekta. Ovotjedne aktivnosti završavaju danas završnom konferencijom za novinare i prezentacijama učenika.
Posebne zahvale želimo uputiti profesorima, voditeljima radionica: dr.sc. Mirela Sertić Peić, dr.sc. Maria Špoljar, dr. sc. Neven Bočić, dr.sc. Ivan Čanjevac, Neven Šuica, dipl.ing. kao i svim članovima tima, te Gorskoj službi spašavanja Karlovac i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Karlovac na ustupljenom plovilu i vozilu.Skip to content