𝟱𝘁𝗵 𝗡ATURA 𝟮𝟬𝟬𝟬 𝗺𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗼𝗿𝗸𝘀𝗵𝗼𝗽
17831
post-template-default,single,single-post,postid-17831,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

𝟱𝘁𝗵 𝗡ATURA 𝟮𝟬𝟬𝟬 𝗺𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗼𝗿𝗸𝘀𝗵𝗼𝗽

𝟱𝘁𝗵 𝗡ATURA 𝟮𝟬𝟬𝟬 𝗺𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗼𝗿𝗸𝘀𝗵𝗼𝗽

𝟱𝘁𝗵 𝗡ATURA 𝟮𝟬𝟬𝟬 𝗺𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗼𝗿𝗸𝘀𝗵𝗼𝗽: 𝘛𝘩𝘦 𝘦𝘧𝘧𝘦𝘤𝘵𝘴 𝘰𝘧 𝘰𝘣𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘳 𝘷𝘢𝘳𝘪𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘯 𝘧𝘪𝘦𝘭𝘥 𝘮𝘰𝘯𝘪𝘵𝘰𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘢𝘵𝘢 𝘢𝘯𝘥 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘨𝘳𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘯𝘦𝘸 𝘵𝘦𝘤𝘩𝘯𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘦𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘯𝘪𝘵𝘰𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯 NATURA 2000 𝘴𝘪𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘯𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵 održat će se od 23. do 25. svibnja 2022. godine u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu, uključujući terenski dio 24. svibnja u okolici Zagreba – Natura 2000 site HR2001298 Vejalnica i Krč u organizaciji Javne ustanove Maksimir,  te 25. svibnja u Slunju – Natura 2000 site HR2000596 Slunjčica u organizaciji Javne ustanove NATURA VIVA.

Organizator radionice je Eurosite – the European Land Conservation Network, europska organizacija koja objedinjuje nevladine udruge, pojedince, stručnjake, vladine organizacije i sve zainteresirane sa zajedničkim ciljem očuvanja prirode koja želi stvoriti Europu u kojoj se svi građani brinu o prirodi, štite ju, obnavljaju i cijene.

Javna ustanova NATURA VIVA jedina je hrvatska članica Eurosite organizacije iz sektora zaštite prirode, te se veselimo biti domaćin i suorganizator ovoj međunarodnoj radionici zajedno s Javnom ustanovom Maksimir i tvrtkom GEONATURA d.o.o. koja je koordinator svih aktivnosti.

Radionica se održava kao dio biogeografskog procesa ekološke mreže NATURA 2000. Tema radionice je praćenje utjecaja rezultata rada istraživača, te primjena različitih metoda prikupljanja podataka s naglaskom na integracije novih tehnologija praćenja stanja u kontekstu upravljanja NATURA 2000 područjima. Na radionici će se demonstrirati primjeri daljinskih istraživanja koja u današnje vrijeme pomažu procjeni stanja različitih staništa čime se nadograđuju tradicionalne metode istraživanja i praćenja.

Sadržaj radionica usmjeren je ka osposobljavanju sudionika u monitoringu NATURA 2000 staništa i vrsta; pružanju smjernica na temu poboljšanja učinkovitosti i pouzdanost projekata vezanih uz praćenje stanja, a time i izvještavanju u skladu s EU direktivama te u konačnici povećanju svijesti o ulozi sustava za opažanje Zemlje (eng. Earth observation – EO) u prikupljanju dodatnih podataka za potrebe upravljanja NATURA 2000 područjima.

Radionica je ujedno posvećena Svjetskom danu biološke raznolikosti koji se diljem svijeta obilježava na različite načine svake godine 22.5, te Danu zaštite prirode u RH kako bi dodatno informirali širu javnost o važnosti poduzimanja mjera nužnih za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti.

 



Skip to content