Crvendać (Erithacus rubecula)
19490
post-template-default,single,single-post,postid-19490,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Crvendać (Erithacus rubecula)

Crvendać (Erithacus rubecula)

Crvendać (Erithacus rubecula)

 

Iako ne pripada vodaricama, ipak smo ju uključili u popis vrsta ptica koje smo vidjeli na Draganićkim ribnjacima prilikom zimskog prebrojavanja ptica. Radi se o crvendaću – maloj ptici vrapčarki veličine oko 15 cm.

Crvendać je prepoznatljiva i česta ptica pjevica rasprostranjena gotovo čitavom Europom te dijelovima Afrike i Azije. U Hrvatskoj je crvendać kao gnjezdarica mnogo brojniji u kontinentalnim krajevima, dok je u priobalju uglavnom zimovalica. Nastanjuje različite tipove staništa obraslih drvećem i grmljem: listopadne i crnogorične šume, šikare, gradske parkove, vrtove, poljoprivredne površine sa živicom i grmljem i sl. Obično se zadržava blizu tla.

Odrasle jedinke crvendaća su s gornje strane leđa maslinasto-sive boje dok im je prednja strana žutocrvene boje dok su mladunci smećkasti, istočkani i bez narančastog perja, a roditeljima počinju sličiti nakon mitarenja.

Crvendać gnijezdo savija na tlu ili u vegetaciji nisko iznad tla, tako da gnijezdo bude dobro skriveno, no zabilježeno je da prihvaća i druga zaštićena mjesta. Gnijezdi se uglavnom dva puta godišnje, od travnja do srpnja. Ženka polaže 4-6 jaja na kojima sjedi oko 14 dana, a mlade čučavce hrane oba roditelja. Mladi se osamostaljuju za 12-15 dana. Životna dob crvendaća je do 5 godina, u zatočeništvu i više.

Crvendać je izrazito teritorijalna ptica koja teritorij zauzima u vrijeme gniježđenja, na zimovanju, čak i na odmorištima u seobi. Budući da svoj teritorij i zimi označava pjesmom, crvendać je jedna od rijetkih vrsta ptica čiji pjev možemo čuti tijekom čitave zime, osobito za prvih toplijih dana.



Skip to content