DAN PLANETA ZEMLJE 2022., 22. travnja
17801
post-template-default,single,single-post,postid-17801,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

DAN PLANETA ZEMLJE 2022., 22. travnja

DAN PLANETA ZEMLJE 2022., 22. travnja

Danas, 22. travnja, obilježavamo Dan planeta Zemlje. Ovaj dan je podsjetnik svima nama da moramo štititi naš planet i sve vrste kojima je on dom.

Sve je pokrenuo senator Gaylord Nelson, mlađi senator iz Wisconsina, zabrinut zbog pogoršanja stanja okoliša, ponajprije zagađenja zraka i vode u Sjedinjenim Državama. U siječnju 1969. godine došlo je do velikog izlijevanja nafte u Santa Barbari, Kalifornija. Iz bušotine je bilo izliveno preko tri milijuna galona nafte, a katastrofa je rezultirala smrću više od 10.000 morskih lavova, morskih ptica, tuljana i dupina. To je bio okidač za pokretanje velikih akcija širom SAD-a. Dan planeta Zemlje nadahnuo je 20 milijuna Amerikanaca, 10% ukupne populacije Sjedinjenih Država na izlazak na ulice i parkove, kako bi demonstrirali protiv utjecaja 150 godina industrijskog razvoja koji je ostavio velike posljedice na okoliš i na ljudsko zdravlje. Od 1990. godine Dan planeta Zemlje postao je globalni, mobilizirajući pokret u 141 zemlji, podižući probleme okoliša na svjetsku razinu. Tijekom desetljeća mreža Dana planeta Zemlje okupila je stotine milijuna ljudi u ekološki pokret, stvarajući mogućnost za građanski angažman i volontiranje u 193 zemlje.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je „Investiraj u naš planet“. Prema UN-u, bioraznolikost diljem svijeta se smanjuje i više od milijun biljnih i životinjskih vrsti je pred izumiranjem. Iz dana u dan smo svjedoci koliko se brzo naši životi mogu promijeniti i koliko je krhka naša svakodnevna „normalnost“. Suočeni smo s ratovima, bolestima, siromaštvom i ako smo nešto naučili iz svih tih promjena je da se moramo okrenuti jedni prema drugima i djelovati kao zajednica.

Događaji koji se održavaju širom svijeta na Dan planeta Zemlje su potpora zaštiti okoliša, čime se nastoji ujediniti i osvijestiti ljude iz svih dijelova svijeta o važnosti ekoloških tema. Ovo je još jedna prilika za ujedinjavanje i međusobnu potporu. Investirajmo u naš planet, investirajmo u sebe i investirajmo u našu zajednicu!Skip to content