Eja močvarica (Circus aeruginosus)
19577
post-template-default,single,single-post,postid-19577,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Eja močvarica (Circus aeruginosus)

Eja močvarica (Circus aeruginosus)

>>> U zimskom prebrojavanju ptica vodarica na Draganićkim ribnjacima pažnju je privukla i eja močvarica (Circus aeruginosus).

Eja močvarica je naša migratorna grabljivica koja se seli u Afriku za hladnijih zimskih mjeseci, no na prigodnim staništima može se zadržati i viđati tijekom cijele godine. Najčešće ih se vidi u niskom i laganom letu iznad trske dok traže plijen na koji se obrušavaju.

Duga je od 43 do 54 cm, a raspon krila iznosi od 115 do 130 cm. Perje mužjaka uglavnom je crvenkasto-smeđe boja sa svjetlijim žućkastim prugama, koje su posebno istaknute na prsima. Glava i ramena blijede su sivkasto-žućkaste boje. Mužjaci imaju perje smeđe, sive i crne boje dok je ženka gotovo u potpunosti smeđe boje.

Budući je u Hrvatskoj zabilježeno samo nekoliko desetaka parova od čega najviše u dolini Neretve i uz donji dio toka rijeke Drave, eja močvarica je ugrožena vrsta. Paljenjem i nelegalnom prenamjenom u poljoprivredne površine uništavaju se tršćaci u kojima se ona gnijezdi. Budući da je ptica grabljivica, njezinim nestajanjem bitno se remeti prirodni poredak, što na koncu utječe i na samoga čovjeka.Skip to content