INICIJATIVA ZA OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA GEORAZNOLIKOSTI
15858
post-template-default,single,single-post,postid-15858,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

INICIJATIVA ZA OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA GEORAZNOLIKOSTI

Pojam georaznolikost podrazumijeva raznovrsnost stijena, minerala, fosila, reljefnih oblika, sedimenata i tla zajedno s prirodnim procesima koje ih stvaraju i mijenjaju danas i tijekom geološke prošlosti.  Elementi koji čine georaznolikost pružaju brojne koristi. Od tla na kojima uzgajamo usjeve, do prirodnih resursa na kojima se temelji naše društvo; od geološke regulacije našeg okoliša do vanjskih krajolika koje ljudi posjećuju radi rekreacije.
Upravo zbog svih prednosti koje nam omogućuje georaznolikost, potrebno je provoditi edukaciju i poticati suradnju svih sektora u zemljama diljem svijeta s ciljem osvješćivanja i osiguravanja dugoročne zaštite georaznolikosti.
Georaznolikost je osnova bioraznolikosti i opstanka svakog ekosustava. Ona je osnova i nadahnuće mnogim umjetnostima, temelj mnogih gospodarskih djelatnosti i zdravog načina života. Upravo iz tog razloga pokrenuta je inicijativa za obilježavanjem Međunarodnog dana georaznolikosti i odobrenje od strane Generalne skupštine UNESCO-a.
Nadamo se da će svjetska zajednica prepoznati važnost ove inicijative jer upoznavanje georaznolikosti i njenog globalnog značaja znači upoznavanje s geološkom prošlošću i klimatskim promjenama koje su se događale u prošlosti. Razumijevanje georaznolikosti znači i razumijevanje geoloških i geomorfoloških procesa u prirodi koji utječu na nastanak tsunamija, poplava, klizišta i potresa te sprječavanje i prilagođavanje takvim prirodnim katastrofama.
Adekvatnom zakonskom zaštitom, pravilnim upravljanjem, ali i podizanjem svijesti o vrijednosti georaznolikosti, možemo utjecati na njeno očuvanje, a samim time možemo stvoriti bolje i zdravije temelje povezivanja čovjeka i društva s prirodom. 
Više informacija o samoj inicijativi možete pronaći na web stranici: http://www.geodiversityday.org/, a inicijativi se možete priključiti i Vi snimanjem videa kojim promovirate svoje zaštićeno područje s porukom zbog čega je georaznolikost za Vas bitna (http://www.geodiversityday.org/what-next).Skip to content