MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I DAN ZAŠTITE PRIRODE U RH
15970
post-template-default,single,single-post,postid-15970,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I DAN ZAŠTITE PRIRODE U RH

U subotu, 22. svibnja obilježavamo Međunarodni dan biološke raznolikosti. Na taj dan 1992. Ujedinjeni narodi su usvojili Konvenciju o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD) i sve zemlje potpisnice Konvencije, među kojima i Republika Hrvatska, obvezale su se na poduzimanje mjera nužnih za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti. Taj dan u Hrvatskoj slavi se i kao Dan zaštite prirode.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana bioraznolikosti  je „Mi smo dio rješenja“. Slogan je odabran kao nastavak prošlogodišnjeg zamaha na temu „Naša rješenja su u prirodi“ i poslužio je kao podsjetnik da je bioraznolikost odgovor na nekoliko izazova održivog razvoja. Od rješenja, temeljenih na prirodi, za klimu, zdravstvena pitanja, sigurnost hrane i vode te održivo preživljavanje, bioraznolikost je osnova na kojoj možemo graditi bolju budućnost.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Gotovo 30% teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000. Velika raznolikost kopnenih, morskih, riječnih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta sa znatnim brojem endema, a svake godine otkrivaju se nove vrste i podvrste. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 37.000, a pretpostavljena je brojka znatno veća. Tako imamo još uvijek prirodne šume, velike močvare, čiste rijeke, a sve to pogoduje daljnjem održanju biološke raznolikosti na zavidnoj razini.

Ovaj ključan datum u zaštiti prirode obilježili smo puštanjem bijele rode iz oporavilišta za divlje životinje udruge AWAP u prirodu. Roda je nađena ozlijeđena uz cestu i po oporavku je puštena u prirodu u dvorištu Područne škole Hrnetić u gradu Karlovcu, a u tom pothvatu pomogla nam je i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, Udruga za zaštitu okoliša i prirode EKO PAN te učenici Područne škole Hrnetić. Udruga EKO PAN upotpunila je ovaj dan održavanjem edukativne radionice „Kako živi bijela roda“.

Bijela roda samo je jedan od primjera kako priroda i čovjek ovise jedno o drugom. Naša karlovačka miljenica uvijek se rado vraća u naše krajeve, a mi ju uvijek rado dočekujemo. O povezanosti bijele rode s čovjekom govori i činjenica da svoj dom uvijek gradi u blizini ljudi.

S današnjim datumom, naša županija je brojnija za još jednog stanovnika i nadamo se kako će ova roda pronaći svoj siguran dom u našim krajevima i da ćemo ju sretati i idućih godina.

 Skip to content