MEĐUNARODNI DAN RODA 2022.
18082
post-template-default,single,single-post,postid-18082,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

MEĐUNARODNI DAN RODA 2022.

MEĐUNARODNI DAN RODA 2022.

U srijedu, 24. kolovoza 2022. godine, Javna ustanova NATURA VIVA u suradnji s Veleučilištem u Karlovcu, obilježila je Međunarodni dan roda koji se obilježava s ciljem edukacije javnosti o biologiji, ekologiji i aktivnostima praćenja stanja i zaštite ove široko rasprostranjene, ali i ugrožene vrste. Upravo na tu temu, u atriju Veleučilišta u Karlovcu održana su tri predavanja.

Bijela roda (Ciconia ciconia) jedna je od omiljenih ptica u narodu uz koju su vezane mnoge priče, pjesme i basne. U naše krajeve dolazi u proljeće, a početkom jeseni seli se na jug. Rode različitih područja Europe imaju različite trendove migracije. Hrvatske bijele rode putuju preko Turske u Izrael te preko Bliskog Istoka prate rijeku Nil na jug Afrike. U Karlovačkoj županiji, bijela je roda uvijek bila omiljena među stanovnicima, a o njezinoj povezanosti s čovjekom govori i činjenica da svoj dom uvijek gradi u blizini ljudi.

Osim Ane Galović Radanović iz Javne ustanove NATURA VIVA koja je održala predavanje o biologiji, ekologiji i praćenju stanja populacije bijele rode (Ciconia ciconia) u Karlovačkoj županiji te predstavila rezultate ovogodišnjeg praćenja, predavanja su održale i Valentina Mesarić i Ivana Francišković Olrom iz Udrug Eko Pan. Ta je udruga prva počela provoditi monitoring populacije bijele rode u Karlovačkoj županiji te su predstavili rezultate praćenja stanja od 2010. do 2015. godine. Predavanje o populaciji bijele rode u Zagrebačkoj županiji održao je Luka Basrek iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije koji je predstavio prstenovanje bijele rode kao način praćenja populacije ove strogo zaštićene vrste te praćenja trendova njene migracije.

Ispred Karlovačke županije, obilježavanju ovog dana pridružila se i Marina Jarnjević, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije.

Rode su napustile svoja gnijezda i već su na putu za jug Afrike, a stanovnici Karlovačke županije s nestrpljenjem čekaju njihov povratak u proljeće. S nadom da će ovakvo obilježavanje Međunarodnog dana roda prerasti u tradiciju, veselimo se idućoj godini i novim izazovima u praćenju stanja bijele rode na području naše županije uz poruku da svatko od nas može biti i postati mala karika u dugačkom lancu međunarodne zaštite ove iznimno važne i ljudima omiljene ptičje vrste.

>>Prezentacija – MEĐUNARODNI DAN RODA – 24.08.2022. (pdf, 5.11 MB)

 

 Skip to content