MLADUNČAD STROGO ZAŠTIĆENIH VRSTA
17985
post-template-default,single,single-post,postid-17985,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

MLADUNČAD STROGO ZAŠTIĆENIH VRSTA

MLADUNČAD STROGO ZAŠTIĆENIH VRSTA

 

Jučer, 06. srpnja, smo zaprimili dojavu o mladoj sovi koja je u Vrbanićevom perivoju ispala iz gnijezda. Prijetnja sovi su bile vrane koje su se odmah skupile, ali pravovremenom dojavom Javna ustanova je intervenirala i sova je vraćena na obližnje stablo.

U posljednjih nekoliko dana dobili smo puno dojava o mladim sovama, ćukovima, sokolima i ostalim ptićima izvan gnijezda. Mlade ptice koje su poletarci NE ISPADAJU već napuste gnijezdo jer ne mogu vječito ostati u roditeljskom domu. Kad se nađu na tlu, zbog pokušaja leta iz gnijezda, neko vrijeme borave na tlu, a roditelji ih hrane, brinu o njima i čuvaju ih dok ne polete. Zato je važno NE SAKUPLJATI „ispadnute“ mladunce ako nisu ozlijeđeni!

Ukoliko imate strah da će malog ptića dohvatiti mačka, pas, vrana, nije isključeno da neće, ali opet oni imaju roditelje koji su uvijek u blizini i vi svojim prisustvom ometate normalan proces odrastanja i odgajanja ptića.

U slučaju da pronađete ptića izvan gnijezda, potrebno ga je vratiti na obližnju granu gdje će biti siguran dok ga roditelj ne vrati natrag u gnijezdo. Naravno, ukoliko niste u mogućnosti to učiniti sami, slobodno nas kontaktirajte na mail info@naturaviva.hr ili na broj telefona 047/601 284.

Stojimo na raspolaganju i u slučaju da pronađete ozlijeđenog mladunca ili odraslu jedinku strogo zaštićene vrste. Ozlijeđenu životinju prevozimo u Zoološki vrt Grada Zagreba gdje joj se pruža potrebna veterinarska skrb i odgovarajući smještaj.Skip to content