MONITORING BIJELE RODE
17816
post-template-default,single,single-post,postid-17816,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

MONITORING BIJELE RODE

MONITORING BIJELE RODE

Već je svima dobro poznato da početak svibnja za našu Javnu ustanovu znači početak monitoringa bijele rode. Bijela roda (Ciconia ciconia) jedna je od omiljenih ptica u narodu uz koju su vezane mnoge priče, pjesme i basne. Baš su tako i naše „karlovačke“ rode popularne u našoj županiji i tako smo, i prije nego što smo izašli na teren, zaprimili pozive i poruke od lokalnih stanovnika o vijestima da su se rode vratile u svoja gnijezda.

Monitoring bijele rode odvija se u dvije faze. Prva faza traje od 20. travnja do 20. svibnja i tada provjeravamo stanje već evidentiranih gnijezda i, ako imamo malo sreće, pronađemo i pokoje novo gnijezdo. Naravno, to ne bismo uspjeli bez dojava naših građana pa tako svake godine zaprimimo barem jednu dojavu o pojavi novog gnijezda.

Drugu fazu monitoringa, koja traje od 15.lipnja do 10. srpnja, čekamo s još većim uzbuđenjem jer tada brojimo koliko mladunaca ima u svakom gnijezdu. U tom periodu mladunci znaju već biti dovoljno veliki rastom pa sliče odraslim jedinkama, ali lako ih je prepoznati jer mladunci imaju kljun crne boje dok odrasle rode imaju narančasti kljun.

Monitoring smo službeno započeli, ali o brojkama je još prerano za pričati. Svakako se veselimo daljnjem radu na terenu i, kao i uvijek, računamo i na Vaše dojave. A našim rodama, kao i svake godine, želimo ugodan boravak u našem kraju!Skip to content