MONITORING ORHIDEJE JADRANSKE KOZONOŠKE (Himantoglossum adriaticum)
16296
post-template-default,single,single-post,postid-16296,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

MONITORING ORHIDEJE JADRANSKE KOZONOŠKE (Himantoglossum adriaticum)

Javna ustanova provela je u utorak, 01. lipnja, monitoring jadranske kozonoške na dvije lokacije na području Brebornice i tri lokacije na Brajakovom brdu. Ove godine prebrojano je ukupno 69 jedinki.
Jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum) pripada vrstama roda Himatoglossum koje su rasprostranjene na gotovo cijelom europskom kontinentu (izuzev skandinavskog poluotoka). Javlja se uglavnom u brdskom području s blagom klimom na karbonatnoj podlozi.
Jadranska kozonoška jedna je od najviših europskih orhideja – može narasti do metra visine, a ponekad čak i više. Polovica te visine otpada na cvat sastavljen od 20-50 cvjetova. Specifičnost cvijeta je dugačka i spiralno uvijena medna usna koja oblikom podsjeća na kozju nogu. U punoj fazi cvatnje može se pronaći od sredine svibnja do sredine lipnja, ovisno o geografskom području i ekološkim čimbenicima.
Važno je spomenuti da su sve orhideje u Hrvatskoj strogo zaštićene, a neke od njih izrazito ugrožene i rijetke. Iako naizgled bezazleno, branje ovih vrsta može uzrokovati neprocjenjivu štetu za njihove populacije. Stoga bi im se trebalo diviti isključivo u prirodi, a uspomene mogu biti lijepe fotografije.

 

 Skip to content