NOĆ LEPTIRA NA KLEKU
20071
post-template-default,single,single-post,postid-20071,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

NOĆ LEPTIRA NA KLEKU

NOĆ LEPTIRA NA KLEKU

NOĆ LEPTIRA NA KLEKU

 

U utorak, 18. lipnja 2024. godine Javna ustanova NATURA VIVA je u suorganizaciji Grada Ogulina održala NOĆ LEPTIRA na području značajnog krajobraza Klek u naselju Bjelsko kod Ogulina.

Manifestacija se održavala od 20:30 do 23:00 sata kada su posjetitelji imali priliku doznati interesantne podatke o leptirima te o pojedinim skupinama i vrstama. Veliki broj  leptira mogao se vidjeti u bogatoj zbirci leptira predstavljenoj od strane voditelja radionice Stanislava Gomboca i Mladena Zadraveca.

Nakon uvodnog predavanja o zanimljivostima leptira voditelji radionice odveli su posjetitelje u noćni terenski obilazak 13 postavljenih svjetlosnih piramida duž staze uz livade Kleka. Posjetitelji su imali priliku vidjeti mnogobrojne noćne leptire privučene svjetlosnim piramidama i od voditelja radionica doznati zanimljive podatke o biologiji i ekologiji pronađenih vrsta leptira.

U Karlovačkoj županiji ovogodišnjim istraživanjima koja još traju do sada je evidentirano 670 leptira, od čega je 5 Natura vrsta. S područja značajnog krajobraza Klek do sada je popisano 454 vrsta leptira.

Cilj ove manifestacije je popularizirati leptire i kukce općenito s posebnim naglaskom na četiri najugroženije vrste kornjaša. Ovim putem želimo potaknuti javnost u očuvanje i prepoznavanje vrsta da kroz aplikaciju „Jeste li ih vidjeli“ zabilježe kukce koji su na popisu najugroženijih kao što su jelenak, alpinska stizibuba i četveropjega strizibuba.

Obrazac za prijavu nalazi se na linku https://www.haop.hr/hr/tematska-podrucja/prirodne-vrijednosti-stanje-i-ocuvanje/ukljucite-se-u-zastitu/jeste-li-ih-vidjeliSkip to content