Odbaci plastiku, učini razliku
18329
post-template-default,single,single-post,postid-18329,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Odbaci plastiku, učini razliku

Odbaci plastiku, učini razliku

 

Odbaci plastiku, učini razliku

Javna ustanova NATURA VIVA u okviru projekta „Odbaci plastiku, učini razliku“ nastavlja provoditi aktivnosti s ciljem podupiranja mjera koje doprinose ograničenju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda i senzibilizaciji šire javnosti o važnosti promjena navika korištenja jednokratne plastike.

Radionice provodimo u suradnji s Udrugom za zaštitu okoliša i prirode EKO PAN. Teme radionica obrađivati će važnost plastike kao otpada u prirodi koji je jedan od rastućih globalnih problema u svijetu. Osim kroz ekološki negativan utjecaj, te negativni utjecaj na bioraznolikost riječnih staništa, predstavlja i veliki rizik za zdravlje ljudi općenito sa značajnim ekonomskim posljedicama.

Od srijede 23.11.2022.g. do petka 25.11.2022.g. nastavljamo s aktivnostima na projektu održavajući devet edukativnih radionica za djecu u školama na području Cetingrada, Rakovice i Slunja u Karlovačkoj županiji. Ukupno 180 učenika od 2. do 4. razreda osnovnih škola Cetingrada, Rakovice i Slunja će na zabavan način učiti o plastici i mikroplastici koja ugrožava  prirodu i okolišu. Osim kroz edukativan dio radionica, učenici će kroz praktičan dio oslikavati staklene bočice koje im ostaju na poklon. Kao zahvala za njihovo sudjelovanje svaki učenik će pored staklene bočice dobiti promotivnu majicu, kapu i platnenu vrećicu s ciljem daljnjeg korištenja održivih proizvoda i pakiranja.

Cilj projekta kao i edukativnih radionica je naglasiti štetnost plastike i važnost smanjivanja upotrebe plastike u svakodnevnom životu. Kroz vrijeme trajanja projekta, naglasak je na korištenju održivih materijala te poticanju lokalnog stanovništva na kupovinu i korištenje proizvoda pakiranih u održiave materijale koji ne koriste plastiku, a sve s ciljem smanjenja ekološkog otiska u prirodi.

 

Organizacijom edukativnih radionica u školama na području Općina Cetingrad i Rakovica te Grada Slunja koje gravitiraju i okružuju zaštićeno područje značajni krajobraz Slunjčica gdje provodimo projekt, kroz rad s djecom osigurati će se prijenos znanja te doprinjeti cilju projekta. Na radionicama će djeca kroz edukativne materijale o šest različitih tema o plastici spoznati važnost štetnosti jednokratne plastike i mikroplastike na prirodu, okoliš i zdravlje ljudi.

Projekt Plastic Free Zone – Odbaci plastiku, učini razliku je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru Javnog poziva za neposredno sufinanciranje projekta poticanja PLASTIC FREE ZONE  te sredstvima Karlovačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 183.321,50 kuna od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira iznos od 146.657,20 kuna, a Karlovačka županija 36.664,30 kuna.Skip to content