Održavanje cretne vegetacije u Posebnom botaničkom rezervatu Banski Moravci
19048
post-template-default,single,single-post,postid-19048,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Održavanje cretne vegetacije u Posebnom botaničkom rezervatu Banski Moravci

Održavanje cretne vegetacije u Posebnom botaničkom rezervatu Banski Moravci

Održavanju cretne vegetacije na našem posebnom botaničkom rezervatu cret Banski Moravci, pridružili su se i članovi Lovačkog društva „Skakavac“. Uz nadzor i pomoć našeg čuvara prirode u subotu 26. kolovoza 2023. članovi Lovačkog društva „Skakavac“ ručnim alatom pokosili su i iznijeli necretnu vegetaciju s područja.

Ovaj cret izuzetno je vrijedno močvarno stanište koje je nažalost u sukcesiji, a redovnom košnjom i uklanjanjem necretne vegetacije pomažemo očuvanju ovog staništa i omogućavamo širenje cretne vegetacije. Od cretne vegetacije, na području su preostale sljedeće vrste: mah tresetar (Sphagnum palustre), bijela čemerika (Veratrum album), kraljevski pujanik (Osmunda regalis) i gljiva cretna patuljica (Gallerina tibiicystis). Nažalost, biljka mesožderka- rosika (Drosera rotundifolia)  nije evidentirana već duži niz godina, ali se nadamo njenom povratku.  

Ove godine provedena je već jedna akcija čišćenja, u kojoj smo pomoć imali od Lovačkog društva „Fazan“ Banski Kovačevac, te se ovim putem zahvaljujemo objema lovačkim udrugama na pomoći i nadamo se daljnjoj dobroj suradnji. Osviještenost o očuvanju prirode dokazali su na najbolji mogući način.

 Skip to content