Palčić (Troglodytes troglodytes L.)
19621
post-template-default,single,single-post,postid-19621,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Palčić (Troglodytes troglodytes L.)

Palčić (Troglodytes troglodytes L.)

>>> U zimskom prebrojavanju ptica na Draganićkim ribnjacima smo zabilježili i jednu od najmanjih europskih ptica – palčića (Troglodytes troglodytes L.).

Palčić je dug svega 9,5-12 cm, a teži 8-13 grama. Tijelo je okruglasto, smeđe boje s kratkim tamnim prugama. Grlo i prsa su mu svijetlosmeđe boje, rep je crvenkastosmeđ, kratak i okomit, kljun je smeđe boje, kratak, malo savijen. Pjev mu je vrlo glasan za tako malu ptici i sluhu ugodan.

Raširen je u skoro cijeloj Europi, u zapadnoj Aziji i na sjeveru Afrike. Staništa su mu bjelogorične i crnogorične šume, veći parkovi i vrtovi, vlažna područja uz rijeke i potoke, gdje ima gustog grmlja. Živi u brdskim i planinskim područjima. Zimi se spušta u niže dijelove u potrazi za hranom.

Gnijezdi se 1-3 puta godišnje, od travnja do srpnja. Gradi loptasto gnijezdo od trave, mahovine i lišaja s vanjske strane te obloženo perjem u unutrašnjosti, gradi ga uz tlo u grmlju, pod korijenjem stabala te u rupama u zidu. Ženka nese 5-7 jaja koja su većinom bijela s crvenkastosmeđim pjegama. Samo ženka sjedi na njima oko 15-20 dana, ali o malim ptićima brinu se oba roditelja koje napuštaju kada navrše oko 15 dana. Hrane se kukcima i njihovim ličinkama, crvima, paucima i bobicama. Skip to content