Patka žličarka (Anas clypeata)
19459
post-template-default,single,single-post,postid-19459,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Patka žličarka (Anas clypeata)

Patka žličarka (Anas clypeata)

Nakon što smo vikend proveli na Draganićkim ribnjacima u zimskom prebrojavanju ptica vodarica, vrijeme je i da predstavimo ptice koje smo vidjeli i naučili raspoznavati.

Prva na redu je svima dobro poznata patka žličarka (Anas clypeata). Ime je dobila po prepoznatljivom, plosnatom i dugačkom kljunu koji podsjeća na žlicu. Ova vrsta je do početka 20. stoljeća bila gnjezdarica Kopačkog rita. Danas kao preletnica i zimovalica obitava u cijeloj Hrvatskoj, ali je malobrojna i ugrožena, osobito zimi.

Patka žličarka se zadržava na otvorenim stajaćim eutrofnim nizinskim vodama, obično s razvijenom obalnom vegetacijom. Društvene su, drže se u manjim jatima, obično od 20 do 30 ptica. Među svim patkama kljun žličarke je najprilagođeniji filtriranju vode: gornji i donji dio kljuna opremljeni su poput vlasi finim nitima, na kojima se zadržavaju hranjive čestice, dok voda izlazi van. Stoga se pretežito hrani planktonskim račićima, ali i sitnim mekušcima, kukcima i njihovim ličinkama, sjemenkama i komadićima bilja. Hranu prikuplja dok polako pliva i širokim kljunom sa same površine, ili uronjenim kljunom ili glavom, grabi vodu skupa s hranom.

Mužjak patke žličarke po leđima je crno bijele boje. Na glavi mu prevladava zelenkasta boja. Na prsima je bijela boja, dok bokovi i trbuh imaju sivu boju, a na krilima ima svjetlo smeđu mrlju.Skip to content