PREBROJAVANJE MLADUNACA BIJELE RODE
17969
post-template-default,single,single-post,postid-17969,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

PREBROJAVANJE MLADUNACA BIJELE RODE

PREBROJAVANJE MLADUNACA BIJELE RODE

 

Ovaj tjedan je za našu Javnu ustanovu bio posebno zanimljiv jer je napokon došlo vrijeme za odrađivanje druge faze monitoringa populacije bijele rode. Kao što je svima znano, u ovoj fazi obilazimo aktivna gnijezda u našoj županiji i brojimo mladunce bijele rode.

Dva dana, 55 gnijezda, 450 prijeđenih kilometara i imamo službene brojke. Ovogodišnje stanje je nešto slabije nego prošle godine, a pretpostavljamo da je uzrok tome nevrijeme koje je nedavno zahvatilo područje Karlovačke županije. U svakom slučaju, brojke su i dalje optimistične jer u 55 aktivnih gnijezda imamo sveukupno 93 mlade rode.

Mladunci bijele rode su u različitim stadijima svog odrastanja- neki su još maleni i paperjasti, a neki već veličinom dostižu svoje roditelje i pripremaju se za svoj prvi let. Želimo našim mladuncima sretno i ugodno odrastanje u našoj županiji, i uopće ne sumnjamo da će krajem ljeta biti spremne odletjeti u južnije krajeve.

A dok su još uvijek s nama, znamo da možemo računati i na vaše dojave ukoliko se koja roda nađe u opasnosti. Hvala vam na svim dojavama koje ste nam do sada poslali, a posebno hvala stanovnicima općine Plaški koji su nas na vrijeme kontaktirali i skrbili o čak 6 mladih roda dok ih mi nismo preuzeli. Zahvaljujući njima, rode su zbrinute i na sigurnom su.

Veselimo se daljnjim susretima s rodama, ali za ovu godinu je monitoring i službeno završen. No iako je monitoring završen i dalje se nadamo da ćete nam vašim dojavama o stanju populacije bijele rode i o stanju gnijezda pomoći u pripremi praćenje stanja (monitoringa) za iduću godinu. Možete nas kontaktirati na mail info@naturaviva.hr ili možete nazvati telefonom na broj 047/601 284.

Uz vašu pomoć i suradnju uopće ne sumnjamo da će našim karlovačkim rodama boravak u našoj županiji biti veseo i ugodan.Skip to content