PRSTENOVANJE PTIĆA BIJELIH RODA
20159
post-template-default,single,single-post,postid-20159,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

PRSTENOVANJE PTIĆA BIJELIH RODA

PRSTENOVANJE PTIĆA BIJELIH RODA

PRSTENOVANJE PTIĆA BIJELIH RODA

 

U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, Javna ustanova NATURA VIVA osigurala je prstenove za obilježavanje ptića bijelih roda.

Prstenovanje ptića bijelih roda odvijalo se od 8 do 15 sati, 25 i 26. lipnja 2024. na području Općine Draganić, Grada Karlovca, Grada Ozlja i Općine Žakanje s ukupno čak 62 prstenovana ptića.

 

Prstenovanje je proveo ovlašteni prstenovač koja je uz nesebičnu pomoć djelatnika HEP-a s dizalicom pristupila gnijezdu i svakoj maloj rodi na noge postavila prstenove.

Rode se prstenuju aluminijskim prstenovima i velikim bijelim plastičnim prstenovima na kojima je crnim slovima zapisan jedinstveni kod pomoću kojeg se prate rode. Nalazi prstenovanja pokazuju kretanje, omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja.

 

Važno je naglasiti, da se prstenovane ptice neozlijeđene puštaju na mjestu prstenovanja. Cijeli postupak traje oko 10 minuta te je za rode bezbolan i ne predstavlja nikakav rizik.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

 

Hvala svim stanovnicima navedenog područja što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste i neka tako bude i dalje.

 Skip to content