Svjetski dan vlažnih staništa, 2. veljače 2022.
17628
post-template-default,single,single-post,postid-17628,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Svjetski dan vlažnih staništa, 2. veljače 2022.

Svjetski dan vlažnih staništa, 2. veljače 2022.

Jučer je bio svjetski dan vlažnih staništa koji se obilježava 2. veljače. Na taj je dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju vlažnih staništa.

Republika Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991., a na Ramsarskom popisu su Parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te Posebni rezervat Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok rijeke Neretve.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa je „Wetlands action for People and Nature“ – „Aktivno očuvanje vlažnih staništa za ljude i prirodu“.

Ovogodišnjom temom se posebno naglašava važnost djelovanja i poduzimanja konkretnih aktivnosti za očuvanje vlažnih staništa jer se na taj način djeluje i na dobrobit zdravlja ljudi i planeta.

Vlažna staništa su najugroženiji ekosustavi na zemlji, nestaju tri puta brže od šuma. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50% svih vlažnih staništa u svijetu. Zbog svega toga potrebno je uložiti sve kapacitete kako bi očuvali i obnovili vlažna staništa.

Vlažna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Uz njih je vezano više od 40% vrsta biljaka i životinja.

Osim što su staništa velikom broju biljnih i životinjskih vrsta, ova staništa imaju veliki značaj u prilagodbi na klimatske promjene. Tako je iznimna važnost vlažnih staništa u obrani od poplava. Nizinske rijeke koje uz svoje korito imaju vlažna staništa u koja se izlijevaju tijekom visokih vodostaja, najbolji je način obrane od poplava.

I u našoj Županiji s velikim vodenim bogatstvima vodenih; močvarnih staništa imamo reprezentativne primjere Doline Dretulje i Creta u Banskim Moravcima

Sve navedene aktivnosti imaju cilj podići svijet o vlažnim staništima koja su najugroženiji ekološki sustavi, zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa.

Na sljedećoj poveznici možete pronaći više informacija o obilježavanju ovog dana na svjetskoj razini: https://www.worldwetlandsday.org/.

 Skip to content