U okviru Dana OŠ Skakavac predstavljeni projekti i suradnja s JU NATURA VIVA
20095
post-template-default,single,single-post,postid-20095,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

U okviru Dana OŠ Skakavac predstavljeni projekti i suradnja s JU NATURA VIVA

U okviru Dana OŠ Skakavac predstavljeni projekti i suradnja s JU NATURA VIVA

U okviru Dana OŠ Skakavac predstavljeni projekti i suradnja s JU NATURA VIVA

Dana 20.06.2024. godine Osnovna škola Skakavac obilježila je svoj Dan škole. U okviru obilježavanja, predstavljen je projekt koji škola trenutno provodi pod nazivom „Više od 5 za cret“, te suradnja s Javnom ustanovom NATURA VIVA na ovom projektu, kao i na svim projektima koje ove dvije ustanove provode zajedno već 21 godinu za redom.

Kroz projekt „Više od 5 za cret“ uz ostale aktivnosti izrađene su prijenosne drvene stolice kojima se učenici koriste na terenu prilikom istraživanja i analiziranja, nabavljena je oprema koja je potrebna za biološka i kemijska istraživanja te su učenici istražili utjecaj zaštićene vrste dabra koji se je pojavio u zaštićenom području.

Svi zajednički projekti i suradnja usmjereni su ka održavanju i očuvanju Posebnog botaničkog rezervata Cret Banski Moravci i edukaciji o ovom izuzetno vrijednom zaštićenom području.

Cretovi su najrijeđa i najugroženija vlažna staništa u Hrvatskoj, ostaci su ledenog doba.

Cret u Banskim Moravcima pripada acidofilnim cretovima, koji su malih površina, ali izuzetno važni u botaničkom i faunističkom smislu. Sadašnji klimatski uvjeti na području naše zemlje ne pogoduju očuvanju cretova pa oni intenzivno zarastaju uslijed vegetacijske sukcesije. U takvim slučajevima nije dovoljna pasivna zaštita  staništa, nego je nužno provoditi aktivnu zaštitu tj. uklanjati necretnu vegetaciju s cretne površine, a upravo to provodi Javna ustanova NATURA VIVA u suradnji s lokalnim udrugama  ali i učenici te učitelji Osnovne škole Skakavac u okviru terenske nastave ili kao aktivnosti projekata. Na području creta  u Banskim Moravcima često se provodi i edukacija učenika drugih osnovnih škola s grada Karlovca i Karlovačke županije te se izmjenjuju iskustva u radu i širi svijest o zaštiti prirode i očuvanju zaštićenih.

 Skip to content