Veliki djetlić (Dendrocopos major)
19614
post-template-default,single,single-post,postid-19614,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Veliki djetlić (Dendrocopos major)

Veliki djetlić (Dendrocopos major)

>>> U zimskom prebrojavanju ptica na Draganićkim ribnjacima smo zabilježili i svima dobro poznatog velikog djetlića (Dendrocopos major).

Veliki djetlić je naša najveća vrsta djetlića i “bubnjar” naših šuma. Ima crna leđa, uočljivu bijelu plohu na krilima i crveni podrepak. Glava je crnobijela, a mužjak se razlikuje od ženke crvenim zatiljkom. Let mu je izrazito valovit, s povremenim zamasima i skupljenim krilima.

Hrani se potkornjacima i njihovim ličinkama koje vadi kljucanjem po drvetu snažnim i pri vrhu oštrim kljunom. Pritom se u puzanju gore-dolje po stablu služi kratkim i čvrstim repom. Osim toga, i stopalo mu je prilagođeno za kretanje po drveću u svim smjerovima, a oštrim se pandžama drži za koru. Na drvetu ostaju ozljede, odnosno rupe, ali to je ionako najčešće već mrtvo, polutrulo drvo. Jede i lješnjake, orahe i sjemenke iz češera crnogoričnog drveća, voće, a dolazi i na hranilice zimi. Upotrebljava “nakovanj”, odnosno ukliješti tvrdi orah ili češer u pukotinu u stablu te ga otvara.

Veliki djetlić je oportunist, kako pri izboru staništa tako i pri izboru hrane. To mu omogućuje da bude najrasprostranjenija vrsta djetlića. Iako najveći udio hrane velikog djetlića čine kukci, osobito potkornjaci i ličinke strizibuba i mladunci manjih vrsta ptica uobičajen su dio prehrane. Veliki djetlić voli prirodne i stare šume po cijeloj Hrvatskoj, s mnogo trulih stabala punih ličinaka kukaca jer lakše dube drvo. Nalazimo ga i u parkovima, voćnjacima. U Hrvatskoj živi svih deset vrsta europskih djetlića i sve one imaju važnu ulogu u šumskom ekosustavu, ne samo kao prirodni “čistači” šuma od ličinaka kukaca već i kao graditelji duplji, što je jedinstvena prilagodba u ptičjem svijetu. Te duplje ostaju u staništu i važne su za niz drugih vrsta ptica, gmazova i sisavaca.Skip to content